Martin Bosma, voorzitter van de Tweede Kamer, opende dinsdagmiddag de vergadering van de Nederlandse volksvertegenwoordiging met een gedicht van wijlen Willem Wilmink. Gisteren, op 13 mei, werd in Enschede stilgestaan bij de vuurwerkramp die vierentwintig jaar geleden een woonwijk in puin legde en 23 levens eiste.
Bosman heeft er een gewoonte van gemaakt om bij aanvang van het eerste debat in de week in de Tweede Kamer een gedicht voor te dragen. Dinsdag vond de eerste plenaire vergadering na het mei-reces plaats. ’Enschede huilt’ werd hem aangereikt door Pieter Omtzigt, die in Enschede woont.
De Enschedese vuurwerkramp staat nog altijd - of misschien beter: opnieuw - op de agenda van de Tweede Kamer. Die gelastte unaniem een onderzoek naar onder meer de rol van de overheid bij de toedracht en de nasleep ervan, mede naar aanleiding van een uitgebreide review van klokkenluider Paul van Buitenen. Het was oud-SP-Kamerlid Renske Leijten die daarvoor een motie indiende.
Lees verder onder de afbeelding.
Dat onderzoek werd uitgevoerd door een commissie onder leiding van UT-professor René Torenvlied. In het rapport, dat in december vorig jaar verscheen, concludeerde die dat de rol van de overheid veel groter was dan altijd is voorgesteld en dat ook licht vuurwerk onverwacht heftig kan exploderen. En dat de manier waarop vuurwerk wordt opgeslagen en geblust gevaarlijker is dan gedacht.
Over de uitkomsten van dat onderzoek wordt nog gesproken in de Kamer. Onder meer Omtzigt liet zich in een commissievergadering al kritisch uit over de rol van overheden en ministeries in de nasleep van de ramp.
Onlangs werd aan de rand van het epicentrum van de vuurwerkramp een monument onthuld met de tekst van ‘Enschede huilt’, het gedicht van Wilmink dat Bosma voorlas.
Op de website van 1Twente vind je een uitgebreid onderzoeksdossier over de Enschedese vuurwerkramp. Afgelopen weekend kwam een nieuwe documentaire uit met kritische kanttekeningen bij de officiële lezing dat de klap zo hevig was omdat het ontplofte vuurwerkbedrijf te veel en te zwaar vuurwerk in huis zou hebben gehad.