Vanwege het kwakkelende busvervoer in Overijssel hangt Arriva en EBS boetes boven het hoofd. De provincie Overijssel, verantwoordelijk voor het busvervoer, is nu in kaart aan het brengen wat die boetes moeten zijn. "Die zullen nadrukkelijk worden opgelegd op het moment dat dat afgerond is", zegt gedeputeerde Martijn Dadema.
Het busvervoer in de provincie piept en kraakt. Bussen vallen uit, de dienstregeling wordt afgeschaald vanwege personeelstekorten en het ziekteverzuim onder chauffeurs is hoog.
Volgens PvdA-Statenlid Emma Peetsma ligt het ziekteverzuim bij Arriva, dat het busvervoer in Twente verzorgt, rond de 30 procent. Dat bevestigde gedeputeerde Martijn Dadema vanochtend niet, maar hij zei wel dat het ziekteverzuim bij Arriva en EBS 'schrikbarend hoog is'. "Wij verwachten dat de vervoerders daar nadrukkelijk aandacht voor hebben."
Arriva verzorgt sinds eind vorig jaar het busvervoer in Twente, EBS is verantwoordelijk voor het busvervoer in West-Overijssel. Beide vervoerders kampen met hoge rituitval, personeelstekorten en een hoog ziekteverzuim.
Omdat de provincie tientallen miljoenen euro's per jaar betaalt aan de vervoersbedrijven, kan het ze ook sancties opleggen. "We overwegen zeker boetes. We zitten nu in een traject wat die boetes moeten zijn", zegt Dadema. "Alles wat niet wordt gereden, wordt niet betaald. Daar bovenop kunnen we boetes opleggen voor ofwel rituitval, ofwel het niet nakomen van andere afspraken."
Overijssel is daarover ook in gesprek met de buurtprovincies. "Dat is een zorgvuldig proces met hoor- en wederhoor bij de vervoerders, maar de boetes zullen nadrukkelijk worden opgelegd op het moment dat dat afgerond is."
EBS heeft de dienstregeling al afgeschaald en dat blijft het geval tot december. Arriva gaat eerder van start met de zomerdienstregeling, wat betekent dat er over een langere periode veel minder bussen rijden in Twente.
De rituitval bij EBS is weliswaar afgenomen, maar ligt nog altijd vele malen hoger dan de afspraken die gemaakt zijn over hoeveel bussen mogen uitvallen.