Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Tubbergen omgekomen student ROC van Twente (16) herdacht op school in Hengelo

240515 traumaheli dennis bakker
De traumaheli landde bij het hotel waar het dodelijk ongeluk plaatshad, maar hulp mocht niet meer baten.
Beeld: Dennis Bakker

Juist op het moment dat in de kruipruimte het levenloze lichaam van de geëlektrocuteerde stagiair Bram (16) werd gevonden, zit een groep brandweerlieden te lunchen op het aangrenzende terras van het hotel. Ze komen meteen in actie, maar tevergeefs. "Ze zijn direct gaan reanimeren, maar hulp mocht niet meer baten." Op zijn school in Hengelo werd de jonge inwoner van Geesteren vanmiddag herdacht.

Op het ROC van Twente, waar Bram les kreeg, heerst grote verslagenheid. "De leerlingen zijn van hun stage teruggeroepen en zijn vanmiddag bijeengekomen", laat woordvoerster Els van Riel van ROC van Twente weten. "We hebben een stilteruimte ingericht. Met een foto van Bram en een kaarsje erbij. Daar kunnen leerlingen, maar ook docenten troost bij elkaar zoeken en eventueel een boodschap in het condoleanceregister achterlaten."

Hoogst uitzonderderlijk

Volgens de woordvoerster is een dodelijk ongeluk van een stagiair hoogst uitzonderlijk. "We worden als opleiding helaas weleens geconfronteerd met een arbeidsongeval waarbij stagiaires betrokken zijn, maar met dodelijke afloop heb ik zelf gedurende de lange tijd dat ik hier werk nog niet meegemaakt."

“Het moge duidelijk zijn dat de feeststemming hier momenteel ver te zoeken is.”

Over wat er dinsdag gebeurd is, heerst grote onduidelijkheid. Onderzocht wordt onder meer of Bram alleen in de kruipruimte was op het moment dat het mis ging. De leerling van de opleiding Technicus Engineering van het ROC van Twente was dinsdagmiddag even na het middaguur aan het werk bij boetiekhotel Droste in het buitengebied van Tubbergen.

Kapotte lampjes

Samen met een collega was Bram, die volgende maand 17 zou worden, op zoek naar de oorzaak waarom de lampjes in de serre van het hotel het al een tijdje niet meer deden. De elektricien in opleiding liep sinds enkele maanden mee als stagiair bij Eppink, een installatiebedrijf in Tubbergen. Niet ver van z'n ouderlijk huis in Geesteren.

Toen het de twee elektromonteurs niet lukte om in de serre zelf de storing op te sporen, zochten ze verder in de kruipruimte. Nadat ze maandag ook al een eerste poging hadden gedaan, gingen ze dinsdag verder met hun zoektocht naar het euvel. "Het was dus niet zo dat ze de kruipruimte in gingen en het meteen mis ging. Ze waren daar al anderhalve dag bezig", aldus een betrokkene.

Brandweer was al ter plaatse

Het toeval wilde dat een groep brandweerleden gisteren vergaderde in Hotel Droste. Op het moment dat ze in de pauze gezellig op het terras in het zonnetje zitten te lunchen, worden ze opgeschrikt door de vaste elektricien van Eppink, die alarm slaat en vanuit de kruipruimte roept dat ze 112 moeten bellen.

icon_main_info_white_glyph

Hotel aangepast open

Hotel Droste was na het ongeluk de hele dinsdag dicht. Woensdag ging het hotel weer open, maar in aangepaste vorm. "We hebben nu eenmaal te maken met onze gasten", zegt eigenaar Harold Droste. "Die moeten eten en overnachten. Maar het terras bijvoorbeeld is dezer dagen dicht. Meerdere van mijn medewerkers hebben dit allemaal zien gebeuren en zijn behoorlijk aangedaan. Het moge duidelijk zijn dat de feeststemming hier momenteel ver te zoeken is."

De brandweerlieden komen meteen in actie. Ze halen het slachtoffer uit de kruipruimte en reanimeren hem. Een traumaheli is snel ter plaatse, maar al snel blijkt dat de stagiair het ongeluk niet heeft overleefd.

Installatiebedrijf in rouw gedompeld

Ook bij installatiebedrijf Eppink in Tubbergen is alles en iedereen in rouw gedompeld. Bram was er enkele maanden geleden als stagiair aan de slag gegaan en had nog ongeveer een maand voor de boeg. Eppink valt sinds dit voorjaar onder de Saman Groep. De eigenaar van Eppink is te aangeslagen om een reactie te kunnen geven en is vooral druk met de opvang van zijn geëmotioneerde personeelsleden.

Vandaar dat Daniël Lodders van de Saman Groep het woord doet. Hij wil niet specifiek op het ongeluk ingaan, juist omdat de Arbeidsinspectie een onderzoek heeft ingesteld. "Wat ik wel kan zeggen is dat het aspect veiligheid onze aandacht heeft, uiteraard ook ten aanzien van stagiaires." Na het dodelijk ongeval is het personeel van Eppink nog dezelfde middag bij elkaar geroepen en ook vanmiddag kwamen de medewerkers weer bijeen om troost bij elkaar te zoeken.

icon_main_info_white_glyph

Onderzoek Arbeidsinspectie

De Arbeidsinspectie is nog dezelfde middag ingeschakeld. Een woordvoerder wil in dit stadium niet ingaan op vragen of een stagiair eigenlijk in een kruipruimte mag werken. En of hij daar in zijn eentje was op het moment dat het mis ging. "Die vraag zal er ongetwijfeld onderdeel van zijn. In z'n algemeenheid kan ik zeggen dat we vooral kijken of de protocollen correct zijn nageleefd." Omdat onderzoeken zich richten op mogelijke strafbare feiten en worden uitgevoerd onder toezicht van justitie, is de Arbeidsinspectie terughoudend in haar commentaar. "Daarin speelt mee dat een dergelijk ongeluk een enorme impact heeft op nabestaanden", aldus de zegsman. Onderzoeken door de Arbeidsinspectie nemen doorgaans meerdere maanden in beslag.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.