Verkeer
Stuur appje
Zoek

Errol Herder zoekt in heel Twente naar acts en publiek voor allereerste Circus Hengelo: 'Maar niet iedereen is welkom'

Een echt circus met clowns, acrobaten en jongleurs, dat kun je op zaterdag 15 juni verwachten in het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo. De acts zijn allemaal afkomstig uit de regio en de kaarten zijn kosteloos. Bedenker is Errol Herder van de Hengelose vereniging HGV: "In eerste instantie wilden we dit doen met ons eigen kluppie, maar toen we een heuse tent hadden weten te regelen, vonden we dat we ook andere acts de kans moesten geven."

HGV staat voor 'Hengelose Gymnastiek Vereniging', maar Herder beperkt zich het liefst tot de afkorting: "We bieden inmiddels zoveel sporten aan, dat we ons geen gymnastiekvereniging meer willen noemen. Aan de andere kant: het is zo'n oude club, dat we de naam niet willen veranderen. Een circus past heel goed binnen onze doelstellingen, want circus is heel vaak gymnastisch."

“Zou het niet leuk zijn om in de zomer ook wat te doen en dan in het Prins Bernhardplantsoen?”

HGV biedt de laatste jaren steeds meer sporten aan 'die wat circusachtig zijn', dus vindt verenigingscoördinator Errol Herder het tijd worden voor een circus in de stad: "Twee jaar geleden al ging bij HGV een circusgroep van start, die regelmatig optreedt in het theater, maar we dachten 'zou het niet leuk zijn om in de zomer ook wat te doen en dat dan in het Prins Bernhardplantsoen?'"

Twentse primeur

Niet eerder verzorgden amateur-circusgroepen uit de hele regio gezamenlijk een circusvoorstelling. Het begon volgens Herder echter klein: "Op het moment dat we een tent hadden gevonden, wilden we ook circusacts van buiten Hengelo de kans bieden om mee te doen. Circus Tijdgeest uit Enschede, Tubantino uit Oldenzaal, iedereen reageerde heel enthousiast op onze uitnodiging."

'Laat van je horen!'

Er passen 225 mensen in de tent en Circus Hengelo verzorgt twee voorstellingen: een om 16.00 uur en een om 19.30 uur. Herder: "Naast de deelnemers van HGV, Circus Tubantino en Circus Tijdgeest zoeken we nog losse acts, dus bij deze de oproep: iedereen die iets met circus doet, laat van je horen!"

Wisselend niveau

Het niveau zal wisselend zijn, legt Herder uit: "Neem de docenten van Circus Tijdgeest. Zij treden zelf op. Dat is van een hoog professioneel niveau. Daarnaast zullen echter ook kinderen, die nog niet zo heel lang met circus bezig zijn hun kunsten willen vertonen. Het is natuurlijk een discipline die gericht is op de performance en als je zo'n sport beoefent, wil je het ook laten zien. Wat niet wil zeggen dat er geen gezonde spanning bij komt kijken. Nu al."

“We hebben natuurlijk EHBO, brandblussers, er zijn nooduitgangen, maar je hoeft het toch niet te overdrijven?”

Die spanning voelt Errol Herder zelf ook. Niet alleen omdat hij meedoet als steltloper en spreekstalmeester, maar ook omdat hij hoofdverantwoordelijk is voor de organisatie: "Tot nu toe was dit een heel leuk gesprek, maar een vergunning aanvragen bij de gemeente Hengelo... ik raad het niemand aan. Je moet allerlei irrelevante vragen beantwoorden. Een voorbeeld? Ze vragen hoe je contacten zijn met de ambulancedienst. Nou, als er een ongeluk gebeurt, bellen we 112 wel! Lijkt mij een prima antwoord, toch? We hebben natuurlijk EHBO, brandblussers, er zijn nooduitgangen, maar je hoeft het toch niet te overdrijven?"

icon_main_info_white_glyph

Kaarten? Meedoen? Hier kun je terecht!

Circus Hengelo verzorgt op zaterdag 15 juni twee voorstellingen in het Prins Bernardplantsoen, om 16.00 en 19.30 uur. Wil je ook meedoen? Stuur dan een mail naar [email protected]. Wil je een van de twee voorstellingen bezoeken? Gratis kaarten zijn te bestellen via www.hgvhengelo.nl/circushengelo. Voor aanvang, in de pauze en naderhand is er ruimte om zelf enkele circusdisciplines te proberen.

'Niet iedereen is welkom'

Overigens is niet iedereen welkom, besluit Errol Herder zijn enthousiaste verhaal. "We hebben gratis kaarten voor iedereen die het leuk vindt om te komen kijken." Interviewer Niels Veurink richt zich tot de luisteraars: "Dus als jij er naar toe wilt met je partner, maar die partner zit met zo'n lang hoofd op de tribune, dan..." Errol Herder onderbreekt hem: "Neem dan asjeblieft iemand anders mee! We hopen op twee volle tenten met mensen die met volle teugen genieten van ons circus."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.