In de vroege ochtend is donderdag de eerste betonnen pijp de grond in gegaan aan de Kerkstraat in Glanerbrug. De werkzaamheden zijn onderdeel van een groter geheel waarbij vijftien straten onder handen worden genomen. In deze straten worden aparte riolen voor regen- en grondwater en voor afvalwater aangelegd en worden er bomen en ander groen geplant.
In april startten de werkzaamheden al in de Veenpluisstraat en de Kerkstraat. Hier waren naast de gemeente Enschede bedrijven als Enexis (gas en elektriciteit) en Vitens (drinkwater) aan de slag gegaan. Zo hoeft de straat maar één keer opengebroken te worden.
“Wij pakken eerste de knelpunten aan waar de wateroverlast het grootst is”, laat een woordvoerder weten. Die overlast ontstaat bij veel regen, waardoor een riool kan overstromen. Het riool voor hemelwater, zoals vanochtend geplaatst is een speciale buis met gaatjes. Regenwater stroomt via de straatgoot en putjes de buis in. Via de gaatjes in de wand zakt het water in de grond. Dit is goed, want zo verdroogt de grond niet als het lang droog is.
Het doel voor Glanerbrug is om alle straten af te hebben medio 2027-2028. De Kerkstraat zal als eerste aan de beurt zijn. Hierna zijn onder meer de Dr. Stamstraat, Ouverturestraat, Preludestraat en Nocturnestraat aan de beurt. Hier worden momenteel de plannen voor gemaakt.
Wanneer die straten afgerond zijn is het westelijke deel van de Bultsweg aan de beurt. Andere straten worden daarna op de schop genomen. Bewoners van Glanerbrug die benieuwd zijn naar de plannen, kunnen deze volgen via de BouwApp.