Justitie wil dat de omstreden cateraar Johan S. een ton aan euro's ophoest om benadeelden te kunnen betalen. Dat werd vandaag duidelijk bij een tussentijdse rechtszitting tegen de man die zich voor de zoveelste keer moest verantwoorden voor flessentrekkerij. Zeker zestien bedrijven, met name uit Twente, zijn volgens het OM dit keer door hem opgelicht.
Johan had samen met zijn ex een cateringbedrijfje in Hengelo, maar dat ging op de fles nadat het klachten regende van ontevreden klanten, die zich opgelicht voelden. De verdachte heeft al menigmaal voor de rechter gestaan voor dezelfde soort zaken; zijn strafblad behelst inmiddels 27 pagina's.
Het gaat nu vooral om rekeningen van toeleveranciers die niet betaald werden. Johan stelt dat er opdrachten genoeg waren, en dat er veel geld binnenkwam. "Soms wel 30.000 euro in een paar weken tijd." Maar volgens hem verzaakte zijn toenmalige liefje om de rekeningen van leveranciers te betalen. "Zij deed de boekhouding, ik had met financiën niets te maken." Hij wast zogezegd zijn handen in onschuld.
Verdachte S. gaat zelfs een stapje verder. "Ik had helemaal niets te vertellen. Zij was de baas en liet me telkens in de gaten houden door haar nieuwe levenspartner. Ik moest om vijf uur 's ochtends opstaan en vervolgens keihard werken. Ze schopte en sloeg me als ik dat niet deed. Aan beloning kreeg ik vrijwel niets, 50 euro en een pakje shag per week. Zij en haar nieuwe vriend maakten al het geld op dat binnen was gekomen."
Volgens de advocaat van S. is op camerabeelden te zien dat Johans ex en haar nieuwe partner geld opnemen bij automaten en pinnen in supermarkten.
Justitie gelooft niets van Johans uitspraken. "Meneer heeft 27 pagina's aan strafblad vol oplichting. Dan kun je zo iemand niet zomaar op zijn woord geloven." De aanklager verdenkt hem ervan dat hij onder valse namen via meerdere cateringbedrijfjes klanten en zakenpartners heeft opgelicht.
Zijn ex wordt voor het leeuwendeel van de zaken niet vervolgd. Ze komt voor een aantal verdenkingen van oplichting met een ander cateringbedrijfje nog wel voor de rechter.
De verdediging van Johan wil graag alle whatsapp-berichten van zijn ex kunnen lezen, evenals alle e-mails. Volgens de advocaat zal dan een beeld naar voren komen dat zijn cliënt werd onderdrukt door zijn ex en niets met financiële zaken te maken had. Ook wil hij de ex en haar nieuwe levenspartner aan de tand voelen bij een onderzoeksrechter.
Tenslotte heeft de strafpleiter verzocht om een man te kunnen ondervragen die 'net als Johan ook slachtoffer zou zijn geworden van de ex'. Het OM gelooft echter helemaal niet dat die man bestaat. De rechtbank beslist volgende week over de verzoeken.
Voorlopig blijft Johan achter tralies. Mede op grond van vluchtgevaar. In het verleden heeft hij oplichtingsactiviteiten ondernomen in het buitenland, nadat hij in Nederland was veroordeeld voor soortgelijke praktijken.
Ondertussen is de recherche een nieuw onderzoek tegen Johan gestart. Hij zou vanuit de bajes dreigbrieven aan zijn ex hebben willen laten bezorgen, zo onthulde Oost Nieuws vanochtend. Een ex-medegedetineerde zegt de brieven de gevangenis uit te hebben gesmokkeld bij zijn vrijlating. Diegene heeft nu via de omroep alarm geslagen omdat hij de dreigementen te ver vindt gaan. "Johan moet tot stoppen worden gebracht."
De ex-gedetineerde zegt dat S. hem niet alleen de dreigbrieven heeft meegegeven, maar ook een flinke som geld heeft geboden als hij Johans ex-partner zou aftuigen. Strekking van de brieven is dat de ex ervoor moest zorgen dat S. binnen een maand vrij zou komen. "Anders zullen we jou en je nieuwe vriendje vinden (...) Anders ga je voor altijd rusten", klinkt het dreigend.
De dreigbrieven liggen intussen bij de recherche, maar die wil niets kwijt over de stand van het onderzoek. De volgende rechtszitting over de veronderstelde oplichting door Johan S. dient begin juli.