Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van verwaarloosde kostenpost tot kunstzinnig juweel op Lonnekerberg: oud trafo-huisje nu doorkijkgalerie

Opening Trafohuisje Lonnekerberg
Het trafo-huisje op de Lonnekerberg officieel gedoopt tot galerie Trafo-3
Beeld: André Scheffers

Doorkijkgalerie Trafo-3 ziet deze pinksterzaterdag het levenslicht. Figuurlijk en zelfs een beetje letterlijk. Want ‘licht’ is kenmerkend voor dit permanente buitengalerietje bovenop de Lonnekerberg. ”Zelfs ’s nachts brandt hier binnen het licht.”

Nu nog niet, maar wel snel. Maarten Witteveen van de Stichting Galerie Urinoir Bezet meldt dat je binnenkort op een rode knop kunt drukken en binnen het licht aangaat voor ook een nachtelijke ‘doorkijk’ in de drie kamers met kunst. Bij mede-initiatiefnemers Dick ten Kate en Peter van Roosmalen heerst een gevoel van euforische opluchting. Missie voltooid en dat kunnen ze nu delen met het publiek. ”Het was een strijd van de lange adem, maar het is er dan toch van gekomen”, zegt Van Roosmalen vlak voor het moment van de officiële opening door burgemeester Roelof Bleker van Enschede.

Urinoir Bezet

Het trafo-huisje op de Lonnekerberg werd in de oorlogsjaren door de Duitse bezetter gebouwd om de even verderop gelegen aanvoerlocatie op de luchthaven van stroom te voorzien. Bombenfrei en hufterproof derhalve. Dat laatste is gezien de nieuwe mores, 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog, mooi meegenomen. Het huisje stond decennia lang als doelloze kostenpost enigszins verwaarloosd aan het einde van de Bergweg weg te kwijnen. Een tijdje geleden bezoedeld met graffiti van inferieure kwaliteit. De initiatiefnemers van eerder al de onbemande minigalerie Urinoir Bezet in Lonneker zagen in het trafo-huisje niettemin potentie als minigalerie, met Dick ten Kate voorop. ”De buitenkant is onaangeroerd gebleven, behalve dan de aangebrachte ramen in een sponning van staal”, toont Maarten Witteveen de onverwoestbare kozijnconstructie. ”Moet wel tegen een stootje kunnen zo alleen in de openbare ruimte. De sleuven voor deze ramen zijn in een 50 centimeter dikke betonmuur gezaagd.”

Dick ten Kate met Roelof Bleker
Dick ten Kate geflankeerd door burgemeester Roelof Bleker (rechts) en Michael Sijbom van Landschap Overijssel
Beeld: Cyril Wermers

Er was 40.000 euro voor nodig om het betonnen gebouwtje het afgelopen jaar om te bouwen tot galerie. Dat bedrag werd grotendeels verkregen met crowdfunding. Ten Kate: ”Galerie Trafo-3 bevat drie kamers waar kunstenaars kunnen exposeren. Het is echt bijzonder wat we hier hebben gedaan. Midden in dit prachtige stuk natuur stond jarenlang een onooglijk transformatorhuisje van Duitse makelij uit tijden waaraan we liever niet worden herinnerd. Maar het heeft wel degelijk historische waarde en daarom is het mooi dat we dit ermee hebben kunnen doen.”

“Je kunt hier zeven dagen in de week, 24 uur per dag wisselende exposities bekijken”

De permanente galerie is tijdens de Pinksterdagen onderdeel van de KunstenLandschap kunstroute met zo’n veertig deelnemende kunstenaars. ”Je kunt hier zeven dagen in de week, 24 uur per dag wisselende exposities bekijken. Er komt nog een lichtknop aan de buitenkant voor wie in de duisternis naar binnen wil kijken”, geeft initiatiefnemer Witteveen aan. ”Naar binnen gaan is niet mogelijk, wat gebruikelijk is voor onbemande buitengalerieën in deze soort.”

Kloofbijl

Bij de Stichting Kunstroute Lonneker zijn ze meer dan content met het trafo-huisje in de route van dit jaar. Volgens medeorganisator Ben Bulsink is net als met een stuk oer-hout in je tuin dat er al jaren onaangeroerd ligt te liggen. ”Zet ik er de kloofbijl in en verdwijnt het in de openhaard of maak ik er een mooie sculptuur van waar je nog lang plezier van hebt? Die afweging is hier gemaakt met dit historische huisje en dat is een hele goede keuze.” Wat betreft Bulsing moet het trafo-huisje de bewustwording van voorbijgangers opschudden dat die hier door een 'fantastisch gebied' trekken. ”Het wordt nooit gewoon om hier te fietsen. En nu helemaal niet meer met het passeren van deze plek, voorzien van een heel bijzondere, permanente galerie.”

Hout van Klaas Kamphuis

In één expositieruimte is de ‘Tijger’ te zien, het levensgrote beeld van Merijn Bolink dat permanent tentoongesteld wordt. Beeldhouwer - tekenaar Klaas Kamphuis heeft als vaste gast van de KunstenLandschap speciaal voor de opening van Trafo-3 nieuwe houten beelden gemaakt. Die zijn de komende maanden in de andere twee kamers te zien. Meer over de kunstroute Lonneker op www.kunstenlandschap.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.