Verkeer
Stuur appje
Zoek

Met Jett Rebel, Abel en vier tributebands mikt BAM! Festival Hengelo op 20.000 bezoekers

230520 BAM2023 kinderen Frank Wes
Een feestje voor oud én jong
Beeld: Frank Wes

Het BAM! Festival moet het niet hebben van talrijke grote namen, wel van een goede sfeer en lekker weer. Toch staan er vrijdag en zaterdag een paar echte publiekstrekkers op het podium in het Hengelose Prins Bernhardplantsoen. Wat te denken van Jet Rebel, Abel en André Manuel? De organisatie mikt, verspreid over twee dagen, op zo'n 20.000 bezoekers.

Voorzitter van de organiserende stichting Thijmen de Groot heeft er zin in: "We zijn zondag begonnen met de opbouw in het park en qua organisatie zijn we nu bezig met de laatste praktische zaken. Vanaf nu is het hopen op mooi weer. De voorspellingen zijn dagkoersen, maar als het is zoals afgelopen weekend, dan teken ik ervoor."

Op vrijdagavond en de hele zaterdag valt er te genieten van een breed scala aan muziek, theater en kunst. De entree is beide dagen gratis. Dat kan omdat de organisatie volledig draait op vrijwilligers.

Nirvana, Abba en Black Sabbath

Voor de derde keer is de vrijdagavond aan het programma toegevoegd en ook nu met louter tributebands. De bezoekers kunnen meezingen met de hits van Abba (ABBA GOLD), Bruce Springsteen (The Boss Brothers), Black Sabbath (Black Sabbath Trio) en Nirvana (Smells Like Nirvana). De Hengelose Eighties Revival DJ’s en DJ Arris vullen de gaatjes.

Bam festival 2022 publiek sfeer still 1 TWENTE
Lees ook
Eerste tweedaagse BAM! Festival Hengelo trekt achttienduizend bezoekers

Volgens De Groot is de vrijdag twee jaar geleden niet toegevoegd om iets aan BAM! te kunnen verdienen, maar om de risico's te spreiden: "Beide dagen is het terrein gratis toegankelijk. We halen onze inkomsten volledig uit sponsoring, subsidies, vrije giften en drankomzet. Bij voldoende bezoekers zouden we ook alleen met de zaterdag uitkunnen. Mocht echter een van de twee dagen verregenen, dan hebben we de andere dag achter de hand." Om daar lachend aan toe te voegen: "Ervan uitgaande dat het niet beide dagen regent natuurlijk."

“Met terugwerkende kracht komt het natuurlijk wel goed uit, gezien de feiten die vorig jaar rondom hem aan het licht kwamen.”

De zaterdag geldt als zwaartepunt van het festival. Van 12 tot 12 treden op vijf podia bands als Jett Rebel, Abel, Pjotr en Primaat op. "Primaat hadden we vorig jaar inderdaad ook. Toen nog niet op het hoofpodium, nu wel. Dat zegt wel iets over het succes dat ze toen hadden. Verder zijn de meeste andere acts nieuw voor het festival."

Eerbetoon

Niet nieuw is André Manuel. Hij hoort zo bij BAM! dat er enkele jaren zelfs een deel van het terrein naar de Diepenheimse cabaretier/muzikant is vernoemd: de Manuel Weide. De Groot lacht: "Nee, daar hoeft hij niet voor te betalen. Zie hem maar als informele hoofdsponsor. Of nee: zie het gewoon maar als een eerbetoon."

Geen eerbetoon

Wat juist verdwenen is, is de beeldtenis van wijlen prins Bernhard uit het logo. "Dat is jaren geleden al gebeurd. Gewoon omdat dat portret minder binnen onze nieuwe huisstijl paste. Met terugwerkende kracht komt het natuurlijk wel goed uit, gezien de feiten die vorig jaar rondom hem aan het licht kwamen."

Karnieland

Het is niet alleen muziek wat er klinkt op het festival. Ook theater, film en beeldende kunst komen aan bod. Dit jaar is na het succes van vorig jaar wederom de samenwerking gezocht met de organisatie achter de Nacht van de Korte Film: ingezonden korte films van talentvolle makers worden vertoond in de koepel tijdens CineBAM! Voor de jongste jeugd is er een speciaal kinderprogramma, met bijvoorbeeld de alternatieve kermis Karnieland.

Kijk voor het volledige programma op www.bamfestival.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.