Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het grote geheim is eraf: zoveel gaf Enschede uit aan 'strategische aankoop' van bankgebouw

20230719 ING Enschede Kop Boulevard 1945 Wilco Louwes
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Na jaren onderhandelen kwamen de gemeente Enschede en de ING er vorige zomer uit: de verkoop van het bankgebouw aan de Boulevard 1945. De gemeenteraad had enkele maanden eerder de benodigde aankoopsom ter beschikking gesteld. In het diepste geheim, want dergelijke informatie zou de concurrentiepositie van de gemeente kunnen schaden. Maar jaarrekeningen liegen niet; een uitgave met gemeenschapsgeld komt (bijna) altijd boven tafel. Zo blijkt nu dat de aankoop van de 'strategische positie' in de binnenstad de gemeente bijna 1,7 miljoen euro heeft gekost.

Het mag wat kosten, een perceel van amper een kwart hectare (grofweg 50 bij 50 meter) in hartje Enschede. 1.680.000 euro om precies te zijn. Maar dan heb je wel een bankgebouw - rijp voor de sloop - op een van de meest gewilde stukjes grond in de stad. Dat is in ieder geval wel de reden waarom het college van Enschede de aankoop koste wat koste wilde realiseren. Zelfs nu duidelijk is dat er voorlopig helemaal niets op het terrein gebeurt.

Bouwplan is niet meer

De gemeente werkte jaren aan de vastgoedtransactie. Destijds vervulde het perceel van de ING-bank een cruciale rol in het prestigieuze bouwproject Kop Boulevard. Met het vestigen van het voorkeursrecht op de kavel werd de bank min of meer gedwongen om met de gemeente te blijven onderhandelen over een een aankoopsom. Vorige zomer kwamen de partijen er definitief uit.

Van het bouwplan Kop Boulevard was toen niet veel meer over. De 600 beloofde appartementen kwamen er niet. Op dit moment wordt voor een deel van het plan (tussen het makelaarskantoor van Ten Hag en het voormalige Dish-hotel) nog over de invulling onderhandeld. Ondertussen heeft de gemeente al bijna 20 miljoen euro aan kosten gemaakt rondom het bouwproject.

icon_main_info_white_glyph

Bijna 20 miljoen aan kosten

Nog voordat er nog maar één woning is gebouwd aan de Kop Boulevard, heeft de gemeente Enschede al 19,6 miljoen euro aan kosten gemaakt die betrekking hebben op het bouwplan. Dat zit zo:
- 15 miljoen euro is geïnvesteerd in de herinrichting van de Haaksbergerstraat. Twee rotondes zijn vervangen door kruispunten met verkeerslichten, de Koningstraat is veranderd en de entree van de Boulevard 1945 leidt rechtstreeks in de Van Heekgarage. Dit alles voor een betere verkeersafwikkeling;
- 2,9 miljoen euro, bestaande uit voorbereidingskosten en afwikkelingskosten na het stuklopen van het project;
- 1,7 miljoen euro voor de aankoop van het ING-gebouw.

Daarnaast loopt de gemeente nog het risico dat een deel van een woningbouwsubsidie van in totaal 3 miljoen euro moet worden terugbetaald aan het Rijk.

Tijdelijke invulling

Desondanks heeft het college de aankoop van het ING-pand verdedigd door te stellen dat deze grondpositie ook in de nabije toekomst belangrijk blijft voor de ontwikkeling van Enschede. Om die reden is op vergelijkbare wijze ook de eerste optie tot koop gevestigd op het bankgebouw van ABN Amro aan het Stationsplein.

Op dit moment wordt een van de percelen aan de Kop Boulevard tijdelijk ingevuld met een skatebaan en een stadstuin. De ING gaat het bankgebouw voor het einde van 2024 verlaten. Het Nightclub Collective Enschede maakt zich hard om het pand daarna om te toveren tot (tijdelijke) nachtclub. Het college zegt dit jaar nog met een nieuwe visie voor de ontwikkeling van de Kop Boulevard te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.