Campus Driene is de perfecte locatie voor hoogbouw in Hengelo. Dat althans vindt onafhankelijk raadslid Herbert Capelle. In tegenstelling tot andere plekken in en rond het centrum is er volgens het raadslid nauwelijks sprake van omwonenden, die hier bezwaar tegen zouden kunnen maken. Capelle gaat woensdag in de raadsvergadering een motie indienen voor dit plan.
Volgens Capelle, enig raadslid namens de partij Hengelose Burgers, is hoogbouw 'een passende oplossing die niet genoemd wordt in het stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van Campus Driene, noch wordt deze richting uitgesloten'. Daarom vindt hij het het overwegen waard hier naar te kijken.
Hoogbouw is volgens hem een must voor Hengelo, omdat er een tekort is aan betaalbare woningen en de ruimte schaars is. "In het vorige week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord spreken PVV, NSC, BBB en VVD het voornemen uit om 100.000 woningen per jaar te bouwen en ook Hengelo wil dolgraag richting de 100.000 inwoners groeien."
Dat nieuwbouw zoveel mogelijk binnen de bebouwde kom zal moeten plaatsvinden is volgens Capelle evident: "Er is rondom Hengelo veel natuurlijk erfgoed die te waardevol is voor verstedelijking. Denk aan het Woolde, Driene, Twekkelo en Oele."
De beperkte ruimte die er nog binnen de bebouwde kom is, moet optimaal benut worden, aldus Capelle: "Juist Campus Driene is daarvoor ideaal. In het binnenstedelijke gebied van Hengelo zijn weinig plekken vrij voor hoogbouw, maar hier is die ruimte er wel en daarbij is de afstand tot andere woningen aanzienlijk. En door te kiezen voor hoogbouw hoef je ook niet elk vrij plekje in de stad vol te bouwen."
Er ligt een dichtgetimmerde business case voor Campus Driene, maar volgens Capelle is het toekomstig belang van Hengelo en Twente belangrijker dan deze business case. In z'n motie draagt Capelle het college op de mogelijkheden betreffende hoogbouw te onderzoeken en te heroverwegen voor de locatie Campus Driene.
Er ligt ook nog altijd het plan voor een woontoren pal naast de monumentale begraafplaats aan de Bornsestraat. In juni kijkt de Raad van State naar het nieuwe bestemmingsplan en de bouwvergunning hiervoor. Verschillende instanties hebben bezwaar gemaakt tegen de veertig meter hoge woontoren, waaronder erfgoedvereniging Bond Heemschut en de Stichting Erfgoed Hengelo. Hans de Gruil, voorzitter van deze stichting, heeft niks tegen hoogbouw, mits goed ingepast in de omgeving: "We zitten in Hengelo te springen om voldoende woonruimte, ook voor ouderen op een steenworp afstand van het centrum, maar kijk wel goed naar de plek. Campus Driene lijkt me daarvoor een stuk beter geschikt dan het braakliggende terrein naast de begraafplaats." Overigens heeft De Gruil de Raad van State gevraagd de zitting uit te stellen, omdat hij in juni met vakantie is. "Hopelijk vind ik gehoor, want in Hengelo is er niemand te vinden die deze kwestie van begin tot eind gevolgd heeft."