Al meer dan een jaar zorgt een initiatief van Heel Bijzonder voor ‘bolle toeten’ op acht basisscholen in Enschede. Er staan elke ochtend om half 9 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt boterhammen te smeren. Tweeduizend broodjes worden belegd met kaas, jam, kipfilet of pindakaas.
Het begon toen Heel Bijzonder werd benaderd door OBS Willem Wilmink. “Zij zijn gestart met het smeren van broodjes voor de leerlingen samen met de ouders. Uiteindelijk werd dat te druk en toen werden wij benaderd. Het was eerst enorm wennen. We hielden veel eten over en andere scholen hadden daar geen interesse in", vertelt Petra Westendorp, directeur van Heel Bijzonder. “Uiteindelijk begon het balletje toch te rollen en wilden de scholen ook broodjes. Nu zitten we op acht scholen en staan er nog drie in de wachtrij.”
Bij Heel Bijzonder werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Volgens Westendorp past dit werk goed bij deze doelgroep. “Het is een mooie activiteit voor ze want het is heel afwisselend werk. We proberen die mensen een steuntje in de rug te bieden of ze een zinvolle dagbesteding te geven. Ons doel is om mensen weer aan werk te helpen.”
Terwijl er de hele ochtend gesmeerd wordt rijden er steeds bezorgers met de lunch weg. Daarnaast komen er leveranciers langs met fruit, melk, brood en beleg voor de lunch. “We proberen alle producten uit de regio te halen. De kaas komt bijvoorbeeld van Kaashoek Twente en het brood van Zorgorganisatie Interaktcontour", zegt Westendorp. Dit in goede banen leiden is geen nieuwe uitdaging voor de directeur. “Wij hebben al een lunchroom in de stad. De werkwijze daarvan nemen we gewoon over en we breiden het uit. Het niks nieuws voor ons. We zijn het allemaal al gewend.”
“Kijk daar is de lunchbezorger weer!" Dat hoort de koerier van het busje met regelmaat als hij bij een basisschool aankomt. Het initiatief krijgt flink wat positieve reacties. “De kinderen vinden het allemaal leuk. Die zijn heel erg enthousiast als er weer een koerier langskomt. De leerkrachten zijn ook enorm enthousiast. Die merken dat er leerlingen zijn die een bollere toet krijgen en dat ze geconcentreerder zijn. Het helpt gewoon en het werkt.”
Wat begon bij 250 gesmeerde boterhammen blijft alleen maar groeien. Ondertussen zijn het al tweeduizend broodjes per dag en er willen steeds meer scholen meedoen. “We hopen er zoveel mogelijk in Enschede te kunnen helpen. We blijven zoeken naar welke organisaties er kunnen aansluiten. Het proces is nog lang niet ten einde.”