Defensie heeft Twente Airport in beeld als reserveluchthaven voor jachtvliegtuigen, zoals de F-35, met daarbij de aanleg van een onverharde landingsbaan voor oefeningen. Dat blijkt volgens Oost uit stukken van de provincie, die eigenaar is van de luchthaven bij Enschede.
Een reserveluchthaven betekent dat Twente Airport tijdelijk gebruikt kan worden als luchthaven voor vliegtuigen die normaal op een andere vliegbasis, bijvoorbeeld die in Leeuwarden, gestationeerd zijn. Deze reservefunctie wordt bijvoorbeeld gebruikt als de reguliere luchtmachtbasis even niet gebruikt kan worden.
Door de toenemende oorlogsdreiging, steun aan Oekraïne en uitbreiding van de krijgsmacht zoekt defensie nadrukkelijk naar locaties om op allerlei verschillende manieren uit te kunnen breiden.
In de huidige plannen is Twente Airport in beeld voor 'beperkt gebruik' met militaire logistieke drones en een aantal militaire oefeningen. Maar de staatssecretaris wil meer en heeft de provincie gevraagd of Twente Airport ook als reserveluchthaven gebruikt kan worden.
De provincie heeft daar wel oren naar. "Wij hebben besloten vanuit een positieve grondhouding met Defensie het gesprek te vervolgen over het benutten van Twente Airport voor de nationale veiligheid, onder meer via het onderzoek naar het gebruik als een reserveluchthaven", schrijft de provincie.
Er wordt benadrukt dat er ook naar andere aspecten wordt gekeken, zoals bescherming van de leefomgeving rondom het vliegveld en 'de lusten en lasten' voor Overijssel. Die vervolggesprekken lopen momenteel.
De Provinciale Staten van Overijssel zetten eerder dit jaar de deur voor Defensie al wagenwijd open. De terugkeer van gevechtsvliegtuigen die landen en opstijgen moest daarin ook worden meegenomen, vonden zij. Het provinciebestuur heeft de afgelopen maanden meerdere gesprekken gevoerd met defensie.