Wandpanelen van gebruikte IKEA-uniforms, lampenkappen gemaakt van paddenstoelen en gerecycled hout: de Enschedese wooncommunity van Bundle ademt duurzaamheid. Het pand naast de Performance Factory wordt vrijdagochtend officieel geopend. "Dit is de eerste wooncommunity, maar wat ons betreft zeker niet de laatste", aldus Wilma van Ingen, directeur van Domijn.
Tijdens de opening stroomt één van de commerciële ruimten vol met genodigden die maar al te benieuwd zijn naar het resultaat van de bouw. Mensen komen binnen met verwachtingsvolle gezichten en cadeaus in hun handen. Na een drankje en een inhoudelijk welkomstpraatje wordt het wooncomplex officieel geopend door wethouder Jeroen Diepemaat en de directie van Bundle: Wilma van Ingen en Martijn Rink.
In ongeveer een jaar tijd is het pand op de kruising van de Oldenzaalsestraat en de Hoge Bothofstraat uit de grond gestampt. Inmiddels is de wooncommunity – de eerste in de regio – grotendeels gereed om bewoners te ontvangen. De woonruimten, waaronder reguliere studio’s en woon-werkstudio’s, worden vanaf woensdag 29 mei opgeleverd.
In de studio’s komen ambitieuze jongeren en starters op de arbeidsmarkt te wonen. De wooncommunity, geïnitieerd door woningcorporaties Domijn en Veste Wonen, biedt leefplekken waarin samen leven en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Bewoner Stijn Bolhuis heeft positieve verwachtingen. “Ik ga veel leren van medebewoners die in andere disciplines werkzaam zijn. Iemand die bouwkunde doet of heeft gedaan, kan een kunstenaar als ik bijvoorbeeld veel kennis bijbrengen over materiaalsoorten. Binnen de community kunnen we elkaar helpen.”
Die kennis en talenten wil Bundle met dit concept in de stad houden. Volgens wethouder Jeroen Diepenmaat is daar alle reden voor. “We hebben in Enschede jonge mensen nodig. Zij voegen kennis en innovatie toe aan onze stad. We moeten hen hier zien te houden en van woonruimten voorzien. Wat we hier bij Bundle zien is geen gebouw, maar de stad.”
Er liggen al plannen op tafel voor dit soort woonconcepten op andere plekken in de stad. Zo zijn er concrete plannen voor een community op het Kennispark bij Universiteit Twente. Wanneer die plannen worden uitgevoerd, is nog niet duidelijk. Maar er wordt geen geheim van gemaakt dat Bundle wil uitbreiden.
Andere partijen van binnen en buiten de regio zijn enthousiast over de woonplek. Het team van Bundle krijgt dan ook verschillende aanvragen voor rondleidingen en informatie. Richard Ditzel, strategisch manager studentenhuisvesting, wil het idee graag delen met anderen die geïnspireerd zijn, maar het nog niet helemaal aandurven. “We vinden het belangrijk dat er zulke communities ontstaan. Niet alleen in Enschede, maar in heel het land.”
Ook Liesbeth Grijsen, gedeputeerde van de Provinciale Staten van Overijssel, is van mening dat een woonconcept als dit werkt. “Het leven is soms heel simpel”, licht Grijsen toe. “Hier worden we ongelofelijk blij van. Ik ben te oud, maar ik zou er zelf wel willen wonen. Het is een heel mooi voorbeeld voor de rest van Overijssel.”