Hengeloër Alex van Leeuwen en Marco van den Besselaar zijn zondagochtend vanuit Delden vertrokken aan een ruim zevendaagse motortocht langs de grenzen van Nederland. Niet zomaar een motortocht, maar één met een missie: zoveel mogelijk stamceldonoren werven en geld inzamelen voor Stichting Matchis. "Om donor te worden hoef je alleen wat vragen in te vullen en een wattenstaafje door je wang te halen.”
Nog snel voordat de heren op de motor stappen wordt er nog even op de weerapp gekeken. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor bijna heel Nederland, maar de motorrijders Alex van Leeuwen en Marco van den Besselaar maken zich geen zorgen: “Zo te zien valt het allemaal wel mee. Misschien een klein beetje regen”, zegt Hengeloër Alex van Leeuwen. Het duo rijdt de komende week ruim 2500 kilometer langs de grenzen van Nederland. Andere motorrijders worden uitgenodigd om een stuk mee te rijden.
Zondagochtend startte het duo de zevendaagse tocht vanaf Twickel College in Delden. Voor Van Leeuwen is het fijn dat ze nu eindelijk op de motor kunnen stappen: “Ik heb nu wel echt het gevoel van: ‘we mogen eindelijk’. We zijn al een jaar bezig.” Een jaar geleden begon het allemaal met een telefoontje van Van Leeuwen: “Alex belde mij afgelopen augustus met de vraag of ik iets geks wilde doen. Nog voordat hij antwoord kon geven, had ik al ja gezegd”, lacht de motorrijder. Met hulp van verschillende sponsoren kunnen de heren de tocht maken. Ook de dochter van Van Leeuwen heeft op school presentaties gegeven over stamceldonaties en over de motortocht van haar vader.
Aan de missie zit ook een persoonlijke reden. Het neefje van Van Leeuwen heeft MDS/AML, een zeldzame vorm van bloedkanker en kreeg een beenmergtransplantatie. Met de tocht hopen de motorrijders niet alleen geld op te halen, maar ook meer stamceldonoren te werven. “Het echte doel is een stuk bewustwording. Om donor te worden hoef je alleen wat vragen in te vullen en een wattenstaafje door je wang te halen.”
Voor Stichting Matchis zijn dit soort acties altijd welkom: “Een prachtig initiatief. Hopelijk sluiten veel mensen bij de tocht aan”, zegt zegt Sandra Verstappen van Stichting Matchis. Het is natuurlijk niet niets om ruim 2500 kilometer langs de grenzen te rijden. Daar zijn we natuurlijk super blij mee.”De stichting beheert de databank voor stamceldonoren en is afhankelijk van donaties en acties, zoals dit. “Aan de ene kant heb je geld nodig, want een registratie van een stamceldonor kost ongeveer veertig euro. Maar dit soort mooie acties zijn ook belangrijk om naamsbekendheid te creeëren.”
In Nederland zijn zo’n 414.000 mensen stamceldonoren. Een groot deel van de in Nederland geregistreerde donoren zijn van Nederlandse afkomst. Het aantal donoren met een niet-westerse achtergrond is beduidend minder: “Wat je het liefst wil zijn donoren met een verscheidenheid aan achtergronden. Je hebt de meeste kans op een match van iemand met een dezelfde achtergrond.”
Over zeven dagen hoopt het duo weer terug te zijn in Delden. Dan zijn ze langs de grens van Nederland gereden en de reis is de komende dagen te volgen. “Je kunt onze reis via Trackjack volgen. Iedere minuut wordt de locatie geüpdate.” Je kunt de actie steunen via de website.