Het Stadstheater in Almelo is van mening dat de besluitvorming over subsidieverlening onrechtmatig is verlopen en heeft bezwaar aangetekend. De gemeenteraad besloot eind januari alle subsidies voor de theatervoorziening te beëindigen. ”Volgens het bestuursrecht is alleen het college daartoe bevoegd.”
Uit een juridische analyse in opdracht van het Stadstheater wordt de conclusie getrokken dat het besluit om alle lopende- en toekomstige subsidieaanvragen af te wijzen door het college genomen had moeten worden en niet door de gemeenteraad. ”De gemeenteraad stelt de begroting vast, het college verdeelt het geld volgens subsidieverleningsbesluiten. En dat is hier niet gebeurd. Daarmee is het besluit van de gemeenteraad onrechtmatig genomen.”
De directie van het Stadstheater benadrukt dat het bezwaar heeft aangetekend tegen de wijze van besluitvorming en niet zozeer tegen het besluit van de gemeenteraad inhoudelijk. ”Het proces van onderhandelen met de gemeente over voortzetting van het theater heeft verstrekkende gevolgen gehad. Zozeer dat het theater de deuren heeft moeten sluiten. Dat draaien we niet zomaar terug, ook niet met het bezwaar dat wij nu bij de gemeenteraad hebben ingediend. Het is ons er vooral om te doen dat de Gemeente Almelo zorgvuldig besluiten neemt, dat procedures op een eerlijke manier verlopen.”
Dat de door Het Stadstheater aangevraagde subsidie volgens het college niet binnen het gemeentelijk beleid zou passen, kan volgens de directie van het theater geen reden zijn voor het stopzetten van de subsidies. “De rekenkamer geeft namelijk in een rapport uit 2021 aan dat Almelo niet over zo’n subsidiebeleid beschikt. Dan kun je wel drie scenario’s bedenken en die aan de gemeenteraad voorleggen, maar zo werkt het niet. Want die is niet bevoegd om hierover te besluiten.”
Bovendien geldt hier volgens Het Stadtheater een langdurige subsidierelatie: ”Men vergeet dat Het Stadstheater al sinds de overname in 1987 van cultureel centrum De Hagen een theatervoorziening voor Almelo in de benen houdt en hier jarenlang fors verlies op heeft geleden. Die verliezen bedragen jaarlijks gemiddeld vier ton en zijn jarenlang eenzijdig door Het Theaterhotel opgevangen. En dat terwijl voor de uitvoering van die publieke taak afspraken met de gemeente zijn gemaakt.”
De directie zegt te begrijpen dat subsidies kunnen worden verlaagd of zelfs worden beëindigd. ”Mits daarvoor een redelijke termijn in acht wordt genomen. Een gemeenteraad, die niet bevoegd is om hierover te beslissen, zet alle subsidies van de ene dag op de andere dag stop. Dat valt in onze ogen in de categorie onbehoorlijk bestuur. Een langdurige subsidierelatie dan wel subsidieverplichting kan alleen worden stopgezet met gegronde, in de wet vastgelegde, argumenten. Na 35 jaar heb je volgens het wetboek een langdurige subsidierelatie opgebouwd die je niet zomaar even van tafel kunt vegen. De gemeente is nu aan zet om iets te doen met ons bezwaar.”