Verkeer
Stuur appje
Zoek

De Hengelose roots van beoogd premier Dick Schoof: 'Bij thuiskomst zag ik allemaal gemiste oproepen en appjes'

240528 directeur generaal dick schoof RIJKSOVERHEID
Beeld: RIJKSOVERHEID

Dick Schoof, de beoogd nieuwe minister-president van ons land, groeide op in Hengelo. De voormalig directeur van de veiligheidsdienst AIVD en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft nog altijd familie in de regio, onder wie zijn broer Peter, jarenlang presentator van Oost.

Van een topfunctionaris, die zich bezighoudt met veiligheid mag worden verwacht dat die discretie hoog in het vaandel heeft. En dat blijkt: Schoof heeft de voorgenomen benoeming zelfs voor zijn naaste familie en beste vrienden stilgehouden.

Verhuizing naar Hengelo

Schoof (67) - de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid - werd geboren in Santpoort, onder de rook van Haarlem. Als achtjarig ventje verkaste hij met het gezin Schoof naar Hengelo. Dit omdat vader Schoof directeur Sociale Zaken bij de gemeente Hengelo werd. Het zeven kinderen tellende gezin streek neer in de Hengelose Es. Zes jongens en één meisje. Met Dick als een na jongste telg.

Nadat hij met succes lyceum De Grundel - overigens dezelfde school die jaren later ook Pieter Omtzigt volgde - had doorlopen, vertrok Schoof voor zijn studie aan de Radboud Universiteit naar Nijmegen. Van 1975 tot 1982 studeerde hij daar planologie.

Hoogste ambtenaar op justitie

Daarna volgde een stormachtige ambtelijke carrière. Zo was Schoof de baas van de inlichtingendienst AIVD om het later te schoppen tot Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Op dit moment is hij de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

“Ik was even weg en bij thuiskomst zag ik allemaal gemiste oproepen en appjes. Heel bijzonder natuurlijk.”

De aanstaande benoeming van Dick tot 'hoogste baas van Nederland' kwam ook voor zijn broer Peter als een volslagen verrassing. "Ik was even weg en bij thuiskomst zag ik allemaal gemiste oproepen en appjes. Heel bijzonder natuurlijk", aldus de theaterman, documentairemaker en voormalig Oost-presentator.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.