Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vijftig jaar wonen op palen: bewoners van de iconische Kasbah in Hengelo vieren feest

Het is feest in de Kasbah in Hengelo: dit weekend wordt de vijftigste verjaardag van het complex gevierd door (oud-)bewoners en andere geïnteresseerden. Architect Piet Bloms experimentele bouwwerk had destijds sociale cohesie hoog in het vaandel staan. Hoe is dat anno 2024? Bewoner Olaf Jansen: "Je moet wel tegen een feestje bij de buren kunnen."

De woningen staan op palen, hebben een ongewone indeling en het is er best gehorig. Wonen in de Kasbah is niet voor iedereen weggelegd. “Je woont dicht op elkaar. De woningdichtheid is vier keer zo groot als bij een gemiddelde buurt. Je moet wel tegen een feestje bij de buren kunnen”, zegt bewoner Olaf Jansen. Aankomende zaterdag viert de Kasbah het vijftigjarig bestaan.

Feest een jaar later

De Kasbah werd in 1973 opgeleverd. Wie het optelsommetje maakt, merkt al snel dat het dit jaar 51 jaar geleden is dat het complex werd opgeleverd. “Vorig jaar was er een grote verbouwing, waardoor we het feestje een jaartje hebben uitgesteld”, zegt Jansen. Inmiddels woont hij er zelf al achttien jaar: “Ik wist ook niet van tevoren dat ik hier zo lang zou blijven wonen. Het is een hele fijne plek."

Kubuswoningen

Architect Piet Blom, die ook de Kubuswoningen in Rotterdam en Helmond ontwierp, wilde met de Kasbah vooral een woongemeenschap creëren waar iedereen met een eigen woning onder één dak woont: “Alle daken zijn met elkaar verbonden, onder één dak. Dit heeft Piet Blom symbolisch bedoeld.” Ook was er ruimte voor winkeltjes, een supermarktje en een pizzeria. De veelgeroemde platenzaak Popeye opende er in 1973 haar deuren. Anno 2024 zijn alleen de hobbywinkeltjes, wijkcentrum De Tempel en café Kasbar er nog.

Dat het wijkje vijftig jaar geleden landelijk roem vergaarde vindt Olaf Jansen niet gek: “Zonder de Kasbah zouden de Rotterdamse Kubuswoningen er nooit zijn geweest.”

20230419 kasbah steigers renovatie IMG 4363
Lees ook
Renovatie monumentale Kasbah kost ruim 10 miljoen

Kunstenaars

Waar eerst uitsluitend creatievelingen en kunstenaars in de Kasbah terechtkonden, is dat nu anders. De ballotagecommissie van vroeger is er niet meer. “Vroeger moest je echt iets creatiefs doen als je in de Kasbah wilde wonen, nu ben je als technisch programmeur ook van harte welkom. De woningbouwvereniging mag tegenwoordig niet meer selecteren op iemands achtergrond, hooguit nog op inkomen."

Lees verder onder de afbeelding.


  • Stock de kasbah 1twente 2024 4
    De Kasbah is zelfs voor Nederlandse begrippen uniek.
    Beeld: 1Twente
  • Stock de kasbah 1twente 2024 1
    De Kasbah is zelfs voor Nederlandse begrippen uniek.
    Beeld: 1Twente
  • Stock de kasbah 1twente 2024 3
    De Kasbah is zelfs voor Nederlandse begrippen uniek.
    Beeld: 1Twente

Hierdoor is de sociale cohesie wel minder dan het vroeger was. Jansen: “Dit heeft ook te maken met de veranderende maatschappij. Het is allemaal een stuk individueler geworden.”

“Dat er nu nog enige sociale samenhang is, komt juist door de bouwstijl.”

Sociale samenhang

Hoewel het aantal huurders van de ‘oude stempel’ minder wordt, blijft er toch een groep bewoners die elkaar wel blijven opzoeken. “Dat er nu nog enige sociale samenhang is, komt juist door de bouwstijl. Mensen die de sociale samenhang prettig vinden, blijven er wel wonen.”

Buurten

Dit weekend wordt er in de Kasbah een feest georganiseerd voor bewoners, oud-bewoners en andere geïnteresseerden. De hobbywinkeltjes zijn open en houden een kunstmarktje van 11.00 tot 16.00. “We roepen iedereen op om te komen buurten. Vaak wordt er in de buurt nog wel eens gedacht van: ‘Oh, dat is de Kasbah. Dat is dat groepje mensen die altijd zo op zichzelf zijn.’ Dat vooroordeel klopt niet, daarom willen we graag de mensen uitnodigen. Er is een reden voor een feestje,” zegt Jansen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.