Het is volop lente en nu het zonnetje ook regelmatig schijnt, kunnen bij de schapen de jasjes weer uit. Bij Natuur en Milieu Educatief Centrum De Höfte in Oldenzaal maken ze daar een feestje van. Tijdens het schaapscheerfeest op woensdagmiddag 29 mei worden van 14.00 tot 16.30 de 12 schapen door een professionele schaapscheerder ontdaan van hun wol waar ze een jaar meehebben rondlopen.
Rondom het schaapscheren is een gevarieerd programma georganiseerd met verschillende educatieve activiteiten. Zo is er een wolspinster, die kinderen laat zien hoe je van een pluk wol een draad spint. De eigen vrijwilligers van De Höfte hebben een aantal activiteiten bedacht met als rode draad schapenwol. Kinderen kunnen aan het werk met wol en iets knutselen om mee te nemen naar huis.
In deze tijd van het jaar is er van alles te beleven op de boerderij van De Höfte. Alles bloeit en groeit. De heemtuin staat prachtig vol met bloemen, zoals de orchidee. En er zijn heel veel jonge dieren: geitjes, lammetjes, kuikens en biggetjes, die kunnen worden bewonderd. Het Bonte Bentheimer varken Ollie verwacht op 30 mei biggetjes, maar misschien worden ze wel een dagje eerder geboren. De brandrode koeien Sjoukje en Silke verwachten begin juni allebei een kalfje.
Entree voor het Schaapscheerfeest in De Höfte is gratis. Voor enkele onderdelen wordt een kleine vergoeding gevraagd.
Na een turbulente periode, waarbij zelfs het voortbestaan van De Höfte even op het spel leek te staan, gloort er nu weer een mooie toekomst voor de voormalige kinderboerderij als natuur en milieu educatief centrum. Na intensieve gesprekken tussen De Höfte en de gemeente Oldenzaal onder leiding van de onafhankelijke verkenner/mediator Robert Monninkhoff, hebben de partijen met elkaar heldere afspraken gemaakt over de financiering van De Höfte.
Zo stelt de gemeente voor dit jaar een subsidie beschikbaar van € 119.652. Voor de jaren 2025 tot en met 2028 heeft de gemeente de intentie om hetzelfde bedrag, jaarlijks verhoogd met indexatie, beschikbaar te stellen. Voorwaarde is wel dat er dan vanaf 2025 een structureel sluitende begroting voorligt. In dit jaar verwacht De Höfte nog een tekort op de begroting. De gemeente zorgt dit jaar voor extra financiering van circa € 69.000.
De Höfte heeft concrete plannen om dit tekort vanaf 2025 zelf te compenseren, onder meer door het werven van donateurs en vinden van andere financierings-middelen. Er is ook afgesproken om te komen tot samenwerking in projecten en samen te zoeken naar de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Jan Lammerink en Hans Oude Hengel van De Höfte kijken positief terug op de gesprekken: “We hebben mooie plannen en daarbij zijn heldere afspraken met de gemeente van cruciaal belang. De subsidie van de gemeente is de belangrijkste kurk waarop De Höfte drijft. We hebben veel steun vanuit de maatschappij ontvangen. Niet alleen moreel maar ook in geld. We zijn onze donateurs en de stichting Vrienden van De Höfte daar zeer dankbaar voor.”