Cultureel Vulpunt Tankstation - ‘Tank’, voor vaste bezoekers - verzet de bakens. Noodgedwongen. De financiële situatie van de alternatieve ontmoetingsplek noopt het bestuur ruimte te maken voor een nieuwe invulling. De twee betaalde krachten en het bestuur leggen de taken neer, een doorstart kan alleen als vrijwilligers het roer overnemen.
Dat betekent dat ‘Tank’ terug moet naar waar het begon. Ruim tien jaar geleden - 'Tank' vierde eind vorig jaar een eerste lustrum - was het Linzi Lemmens die de voormalige Citroën-garage aan de Deurningerstraat transformeerde tot een ontmoetingsplek voor kunstenaars en creatievelingen, met maaltijden en optredens als verbindend element. Zonder winstoogmerk, gerund door vrijwilligers.
Het Cultureel Vulpunt had succes. Honderden studenten en creatievelingen uit het meer alternatieve Enschedese circuit voelden zich aangetrokken tot de vrijplaats, die een combinatie bood (en biedt) van vegan- en vega-maaltijden, een podium voor startend talent, beeldende kunst en een handvol ateliers.
Met dat succes, en nadat Lemmens het vizier op een nieuw project richtte en vertrok, ontstond de noodzaak de organisatie en programmering te professionaliseren. Concreet: een paar betaalde krachten om continuïteit te kunnen borgen. Ook met het oog op de toekomst: ‘Tank’ zou zomaar eens een blijvertje kunnen zijn.
Die keus heeft minder goed uitgepakt dan gehoopt. De extra kosten die dat met zich meebracht worden niet gedekt door de inkomsten. Dat komt met name doordat het aantal bezoekers de laatste tijd fors is teruggelopen. De reden voor die daling is, zo stellen verschillende bronnen, niet makkelijk te achterhalen. Het bestuur van het Cultureel Vulpunt ziet geen mogelijkheden om op de huidige weg verder te gaan.
Daarmee ligt de bal bij vrijwilligers. Wil Tankstation door kunnen, dan zullen bestuurs- en organisatorische taken door hen moeten worden overgenomen. Lukt dat niet, dan gaan de deuren medio deze zomer dicht.
‘Tank’ heeft een unieke plek in de sociale structuur van alternatief Enschede. Honderden vinden er gezelschap en een creatieve uitlaadklep. Tal van startende muzikanten en kunstenaars kregen er een podium, waaronder acts die later doorbraken op landelijke podia. Denk bijvoorbeeld aan ‘Droom Dit’, de Enschedese formatie die dit jaar Eurosonic Noorderslag platspeelde.
Op dat festival stond dit jaar sowieso een record-aantal Enschedese acts op de podia. Dat is veelzeggend: het conservatorium in de stad levert in toenemende mate serieus talent af. Dat vindt bijna allemaal een vanzelfsprekend podium èn publiek bij het Cultureel Vulpunt aan de Deurningerstraat.
Sluiting van het Tankstation zou betekent dan het einde van een prettige plek voor een selectief gezelschap alternatievelingen: het zou een aderlating voor de stad zijn.
Het Tankstation is het zoveelste laagdrempelige creatieve initiatief in de stad, opgericht door Enschedeërs, waarvan het voortbestaan onzeker is. Eerder raakten de kunstenaarscollectieven aan het Stationsplein dakloos, waar binnenkort ook Spacebar weg zal moeten. Studio Complex, een groot alternatief kunstenaarscollectief in de loods op het Wegenerterrein, moet in de loop van dit jaar ontruimen.