Hij is meermaals voor oplichting veroordeeld, maar deze keer zou Johan S. (54) juist het slachtoffer zijn. De Hengelose cateraar beweert namelijk dat hij gebukt ging onder een regelrecht terreurbewind van zijn ex. Naar die beweringen wordt nu nader onderzoek gedaan. Duidelijk is dat daarmee de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak, die voor deze zomer stond gepland, forse vertraging oploopt.
Johan S. stondrecent voor de zoveelste keer voor de rechter. Andermaal op verdenking van oplichting. Hij zou met zijn cateringbedrijfje JBRI een spoor van financiële ellende hebben getrokken. Onder zowel zakenpartners als particulieren die eten bij hem bestelden, maar vervolgens veelal met lege handen bleven zitten.
Maar volgens Johan S. zit het allemaal anders. Zoals gemeld beweert Johan S. namelijk dat hij min of meer geterroriseerd zou zijn door zijn toenmalige vriendin Belinda, die trouwens zelf ook wordt verdacht van oplichting met een ander cateringbedrijfje.
Weliswaar stond Johan ingeschreven als eigenaar van het cateringbedrijf, maar was het in de praktijk Belinda die de dienst zou uitmaken: Johan moest keihard werken en kreeg als beloning 50 euro en een pakje shag per week. "Zelf had ik niets te vertellen", zo waste hij zijn handen in onschuld.
S. verklaarde tijdens de rechtszaak vorige week dit aan te kunnen tonen, onder meer aan de hand van appjes en mailverkeer met zijn ex Belinda.
S.' advocaat Raymond Frijns drong tijdens die rechtszaak dan ook aan op aanvullend onderzoek. Dat onderzoek komt er nu, zo heeft de rechtbank geoordeeld.
Zo krijgt de raadsman inzage in het WhatsApp-verkeer tussen Johan S. en Belinda. Die appjes worden uitgelezen uit de in beslag genomen telefoons van zowel Johan als Belinda. Volgens Frijns zijn twee mobieltjes van Belinda in beslag genomen. Een van die telefoontjes heeft ze intussen teruggekregen.
Ook mag Frijns de nieuwe vriend van Belinda ondervragen. Volgens Johan zou die nieuwe levenspartner hem voortdurend in de gaten hebben gehouden, in opdracht van Belinda.
Zo zou deze nieuwe geliefde - met wie Belinda al eerder een relatie had - erop toe moeten zien of Johan zijn werk wel goed deed. Verder stemde de rechtbank ermee in dat de twee kinderen van Belinda en haar vriend door de advocaat mogen worden ondervraagd.
Dit gebeurt overigens niet tijdens een openbare rechtszitting, maar achter gesloten deuren onder leiding van een onderzoeksrechter.
Aan de hand daarvan hoopt Johan S., die een 27 pagina's tellend strafblad boordevol oplichting heeft, aan te kunnen tonen dat hem deze keer geen blaam treft.
Ook vroeg strafpleiter Frijns een man te mogen ondervragen die net als S. het slachtoffer zou zijn van de ex van Belinda. Dit verzoek is door de rechtbank echter afgewezen. Overigens plaatste de officier van justitie grote vraagtekens of deze man überhaupt wel bestond.
Eerder meldde deze omroep dat de recherche een onderzoek is begonnen naar dreigbrieven die Johan S. vanuit de bajes via een tussenpersoon naar zijn ex zou hebben willen sturen. S.' advocaat Raymond Frijns daarover: "Deze brieven zijn niet aan de orde gekomen tijdens de rechtszaak. Ik ken ze ook helemaal niet en kan er dus ook niet op reageren."
Door deze nieuwste ontwikkeling loopt het strafproces grote vertraging op. Aanvankelijk zou de zaak 1 juli inhoudelijk worden behandeld, maar de zitting wordt nu naar verwachting op z'n vroegst eind dit jaar gehouden.
Zowel het cateringbedrijf van Johan S. als zijn ex Belinda zijn beide intussen failliet verklaard.