Verkeer
Stuur appje
Zoek

Thuiskoks bestrijden eenzaamheid onder ouderen in Hengelo en Enschede: 'Als Rita het niet lekker vindt, zegt ze het ook'

240531 Thuiskok Marlies Vermeulen
Marlies Vermeulen uit Enschede kookt al ruim een jaar twee keer in de week een potje voor de bijna 90-jarige Rita, die iets verderop woont.
Beeld: VINCENT CROCE

Marlies Vermeulen uit Enschede kookt al ruim een jaar twee keer in de week een potje voor de bijna 90-jarige Rita, die iets verderop woont. Rita woont zelfstandig. Haar dementerende man verhuisde vorig jaar naar een verzorgingshuis en Rita gaat vrijwel dagelijks bij hem langs, waardoor het koken er wel eens bij in schiet. Marlies zag vorig jaar de oproep voor thuiskoks bij de landelijk opererende stichting Thuisgekookt: "Het is fijn om jezelf nuttig te kunnen maken voor mensen in je eigen buurt."

Vanwege het goede werk is de stichting Thuisgekookt nu in de race voor een Appeltje van Oranje, de jaarlijks door het Oranje Fonds uitgereikte prijzen voor initiatieven die de samenleving socialer maken. Dit jaar is de organisatie op zoek gegaan naar projecten waarbij mensen samen aan de slag gaan om eenzaamheid te verminderen.

Betekenisvol praatje

Thuisgekookt is zo'n project, vertelt Vermeulen: "Ik heb zelf een gezin met twee jonge tieners en voor mij is het makkelijk om twee keer in de week iets meer te koken . Ik ga op dinsdag en vrijdag met een pannetje naar Rita toe en dan maken we even een praatje. Eten doen we niet samen. Zo'n gesprekje van een kwartier betekent al veel voor Rita, maar ook voor mij. Het voelt gewoon fijn om te kunnen doen."

Impactversneller?

De Hengelose Joyce Vorgers werkt als 'impactversneller' voor de stichting. De taak van een impactversneller is grofweg 'het enthousiasmeren van nieuwe gemeenten en het onderhouden van de relatie met aangehaakte gemeenten'. Vorgers: "Wij faciliteren wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar. Thuiskoks koken een of twee keer per week mee voor hun buren. Daarmee zorgen ze ervoor dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen en dat hulpverleners minder belast worden. Daarbij levert een goede maaltijd gezondheidswinst op en daarmee uitstel van zorg. Kortom, het draagt bij aan een sterkere buurt."

“Ze moeten in Hengelo wel beseffen dat het tot stand brengen van duurzame matches moeilijker is dan het lijkt.”

In Overijssel zijn alleen in Enschede en Hengelo thuiskoks actief. Enschede telt 26 koppels, Hengelo 21. In Enschede wachten 184 thuiskoks op een match, in Hengelo zijn dat er 76. Een heel groot verschil tussen beide steden is dat de gemeente Enschede dit jaar geld steekt in Thuisgekookt en Hengelo niet.

'Moeilijker dan het lijkt'

Vorgers daarover: "We waren tot afgelopen jaar actief in Hengelo, maar de gemeente heeft met ingang van dit jaar aan welzijnsinstelling Wijkracht gevraagd dit op te pakken. Wijkracht heeft ervaring met een klussendienst en vindt ons concept wel passen binnen hun aanbod. Ik gun de Hengelose ouderen van harte dat die proef slaagt, maar ze moeten bij Wijkracht en bij de gemeente wel beseffen dat het tot stand brengen van duurzame matches moeilijker is dan het lijkt. We gaan het zien."

icon_main_info_white_glyph

Appeltje van Oranje

Directeur van Stichting Thuisgekookt Stéphanie van Gerven is blij met de nominatie voor een Appeltje van Oranje, maar wil natuurlijk meer: "We hopen als één van de winnaars uit de bus te komen. De geldprijs van 25.000 euro stelt ons in staat om ruim 17.000 maaltijden te maken en contacten tussen maaltijdontvangers en thuiskoks tot stand te brengen. Als één van de vijftig kanshebbers nemen we deel aan de Stemtiendaagse, die vrijdag 31 mei afloopt. Stemmem kan dus nog tot en met vrijdag via stem.oranjefonds.nl. De prijzen worden in oktober uitgereikt door Koning in Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

Een thuiskok krijgt een vergoeding van enkele euro's voor de ingrediënten; het hoeft hem of haar dus niks extra's te kosten. Hoe Thuisgekookt precies werkt, kun je lezen op de website.

Marlies Vermeulen is blij met Rita en Rita met Marlies. Hiervoor was de 89-jarige Enschedese gekoppeld aan een andere thuiskok, maar dat beviel minder. Marlies: "Die mevrouw kookte vaak pasta en Rita is meer van de aardappeltjes. Het liefst met een varkenshaasje of een lekker stukje vis. Rita heeft toen bij de matchmaker van Thuisgekookt een aanvraag gedaan voor een andere kok en zo kwamen ze bij mij terecht. Meestal vindt Rita het lekker wat ik heb gemaakt, maar als dat niet zo is, dan zegt ze dat de volgende keer ook ronduit. Daar moest ik wel aan wennen", lacht Vermeulen.

Joyce Vorgers was donderdag 30 mei te gast bij 1Twente Vandaag:

icon_main_info_white_glyph

Statenlid

Joyce Vorgers is oud-raadslid van GroenLinks Hengelo. Ze zit tegenwoordig in Provinciale Staten. Het sociaal domein behoort niet tot haar portefeuille: "Het is ook geen primaire taak van de provincie. En als dat wel zo was geweest, had ik een andere portefeuille moeten kiezen, want ik kan dan niet onpartijdig politiek bedrijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.