Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tijs Jagers over 10 jaar Hengelo Helemaal Stil?: 'Wij brengen best wel wat teweeg'

Het platform 'Hengelo Helemaal Stil?' bestaat 10 jaar. Wat begon als een eenvoudige Facebookpagina met als doel om Hengelo levendiger en bruisender te maken, is uitgegroeid tot een platform dat van alles initieert en organiseert in de stad en een organisatie die mensen verbindt.

Tijs Jagers, oprichter en initiatiefnemer, spreekt van een mijlpaal. "Ik had geen idee waar ik tien jaar geleden aan begon en ook niet dat het zo groot zou worden. Er staat nu een leuke organisatie, die toch heel veel dingen teweeg brengt in Hengelo."

Het begon allemaal met geluidsnormen in de horeca. Daar was in die tijd veel om te doen. "Op Hemelvaartsdag liep ik door de stad en zag ambtenaren met geluidsmetertjes rondlopen. Ik kwam toen thuis en dacht wat raar: moet het dan écht helemaal stil?"

Tijs zette een Facebook-pagina op, omdat hij vond dat Hengelo wat levendiger mocht worden. "Binnen twee maanden hadden we iets van 3.000 volgers." Dat verraste de Hengeloër: kennelijk werd zijn gevoel breed gedragen, met name onder jongeren.

“Binnen een paar maanden tijd werden 5.000 handtekeningen opgehaald. Dat was ongekend voor Hengelo.”

Vrijere winkelopeningstijden

De discussie over een koopzondag en de invoering van vrijere winkelopeningstijden droeg bij aan een verdere groei van het platform. Het wel of niet invoeren van de koopzondag was een hot item in de Hengelose politiek in die tijd.

Winkels in de binnenstad mochten maar zo'n 20 koopzondagen open zijn per jaar. Ze moesten dicht, terwijl je in Enschede of Borne gewoon naar de supermarkt kon. "Dat vond ik heel raar. Ik dacht: wat stom dat een gemeente kan bepalen wanneer een ondernemer open mag, terwijl concurrenten elders wel open zijn."

20240530 tijs jagers hengelo helemaal stil foto ernst bergboer
Tijs Jagers, oprichter en initiatiefnemer van Hengelo Helemaal Stil? "Ik had geen idee waar ik tien jaar geleden aan begon en ook niet dat het zo groot zou worden."
Beeld: Ernst Bergboer

Open debat

Er werden duizenden flyers en posters gedrukt en er werd campagne gevoerd. Jagers regelde een diskjockey op een podium op het Brinkplein met een flinke geluidsinstallatie en organiseerde een open debat. "Ik dacht we gaan het er gewoon met elkaar over hebben. Haal die politiek uit het gemeentehuis en zet ze lekker op de Brink. Dat vond iedereen toen heel erg spannend. Binnen een paar maanden tijd werden 5.000 handtekeningen opgehaald. Dat was ongekend voor Hengelo."

“Wij brengen écht wel wat te weeg in Hengelo en daar kunnen wij ook iets goeds mee doen.”

Verbinding zoeken

Tijs zocht met Hengelo Helemaal Stil! steeds meer de verbinding en dat leidde tot steeds meer initiatieven in de stad, die hij samen met organisaties organiseerde, en tot nieuwe evenementen, waarvoor hij zelf het initiatief nam.

"Evenementen zijn manieren waarmee wij mensen bij elkaar brengen en we soms een onderwerp aanjagen. Je hebt het fysieke gedeelte, dat zijn evenementen, en je hebt ook nog de online wereld. Mensen zijn steeds meer online en die twee werelden bespelen we met Hengelo Helemaal Stil?"

Hengelo Helemaal Fit

Deed Tijs het in de begintijd nog alleen, soms wel met hulp van een paar vrienden, maar inmiddels heeft hij een heel team om zich heen verzameld met vrijwilligers.

"Wij organiseren bijvoorbeeld Earth Hour en een Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Een ander voorbeeld is Hengelo Helemaal Fit!, dat we ook al vijf jaar doen samen met beweegmakelaar Nicole Wielens. Ik sport zelf heel veel, maar ik ben geen sportleraar. Het is dus elke keer weer een kwestie van de juiste mensen en organisaties om je heen verzamelen om iets leuks op te zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.