Ruim tweehonderd woningen kunnen ermee worden opgelapt, de openbare ruimte kan worden vergroend en de leefbaarheid en veiligheid kan worden vergroot. Maar liefst twaalf miljoen euro is totaal beschikbaar om de wijk Hanenberglanden in Enschede een nieuw gezicht te geven, mits de gemeenteraad bereid is zelf 3,8 miljoen daarvan in te leggen. De rest komt van rijksgeld en andere middelen. De raad besluit op 1 juli of het geld wordt vrijgemaakt voor de opknapbeurt.
Als de raad akkoord gaat, zal de wijk de komende tien jaar behoorlijk veranderen. In totaal worden er 109 rijwoningen met een zadeldak en 100 hobbykamerwoningen verbeterd. Van de rijwoningen met een zadeldak wordt het dak duurzaam hersteld. Er komt ook dakisolatie, omdat in dat deel van de woningen problemen geconstateerd zijn. Bij beide soorten woningen worden de gevels, het dak en de ventilatie verbeterd.
Veel huizenblokken in Hanenberglanden zijn zogeheten ‘gespikkeld bezit’. Dat houdt in dat een deel van de woningen van corporaties is en een deel van particuliere eigenaren. De renovatie gaat over het geheel aan huizen.
De miljoenen gaan met name naar de particuliere huiseigenaren die zelf niet genoeg geld hebben om hun woning goed te onderhouden. Van hen wordt dan wel een kleine bijdrage verwacht. Ze moeten tien procent van de verbouwing zelf betalen. Bewoners van sociale huurwoningen kunnen ook een renovatie van hun huis tegemoetzien. Woningcorporaties betalen de ingrepen aan hun huizen zelf.
Naast de woningen wordt ook de omgeving aangepakt. Het idee is om de openbare ruimte groener en veiliger te maken. Problemen als hittestress en wateroverlast moeten verminderen. Er komen ook andere maatregelen om verpaupering tegen te gaan. De gehele wijkaanpak wordt nog samen uitgewerkt met de bewoners.
Enschede kreeg eind vorig jaar 7,3 miljoen euro vanuit het Volkshuisvestingsfonds van het Rijk toegekend om Hanenberglanden aan te pakken. Een voorwaarde voor het ontvangen van dat geld is dat de gemeente zelf 3,8 miljoen euro bijlegt. Het college heeft de gemeenteraad nu gevraagd dat geld vrij te maken. Het zou moeten komen uit middelen van Wijkaanpak Zuid en overblijfselen van een eerdere subsidie voor de reductie van energiegebruik. De aanvulling tot twaalf miljoen komt vanuit de particuliere huiseigenaren.