Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ziekenhuisgroep Twente boekt forse winst ondanks tegenvallers: 'We kijken met gepaste trots terug op 2023'

240530 zgt FOTO ZGT
Tegenvallers waren er op het gebied van personeelskosten, die zijn door cao-verplichtingen 'fors toegenomen'.
Beeld: ZGT Groep

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) is tevreden met de jaarcijfers over 2023. De organisatie schreef zwarte cijfers en sluit de boeken over 2023 met een positief resultaat dat een half miljoen euro hoger uitviel dan begroot.

'Gepaste trots'

'ZGT kijkt met gepaste trots terug op een succesvol 2023', is te lezen in het jaarverslag dat de ziekenhuisgroep gisteren naar buiten bracht. De organisatie achter de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo heeft het afgelopen jaar afgesloten met een winst van 6,4 miljoen euro. Dat is hoger dan het begrote positieve resultaat van 5,9 miljoen euro.

Tegenvallers waren er op het gebied van personeelskosten, die zijn door cao-verplichtingen 'fors toegenomen'. Ook de prijs van medicijnen liep vorig jaar flink op 'als gevolg van schaarste en de oplopende inflatie', meldt het ziekenhuis. Die twee posten drukken op het financieel resultaat van 2023, waarin het ZGT ook meevallers kende.

“We hebben de hoeveelheid gevraagde zorg goed ingeschat”

Zo waren vorig jaar voor het eerst nieuwe contractvormen met zorgverzekeraars van toepassing. In haar jaarverslag meldt de ziekenhuisgroep dat het daar goed op heeft geanticipeerd: 'We hebben de hoeveelheid gevraagde zorg goed ingeschat. Het zorgvolume lag in 2023 op begroot niveau.'

Dit in tegenstelling tot Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, dat over 2023 een miljoenenverlies lijdt. Het MST wijt dat negatieve resultaat aan het feit dat het ziekenhuis vorig jaar meer zorg verleende dan was ingekocht bij verzekeraars.

Nieuwbouw Almelo

ZGT zet de komende jaren in op het verder verbeteren van de jaarcijfers. Dit met het oog op de aanstaande nieuwbouw. De komende twintig jaar wordt er in Almelo stapsgewijs gebouwd aan een gloednieuw ziekenhuis op de plek van het huidige ziekenhuis. De verbouwing wordt zo uitgevoerd dat de zorgverlening in het bestaande ziekenhuis gewoon door kan gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.