Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Oldenzaal krijgt een tweede Voedselbos: vrijwilligers en (veel) geld nodig

Tweede voedselbos
Het tweede voedselbos van Oldenzaal komt op een langgerekt perceel, deels gelegen voor appartementencomplex De Tweespan, tot aan de Engelbertinklaan.
Beeld: Redactie Twente FM

Nog dit najaar wordt een begin gemaakt met de aanleg van een voedselbos in de Oldenzaalse wijk de Gravenes. Het gaat om een langgerekt perceel van ongeveer een halve hectare, deels gelegen voor appartementencomplex De Tweespan, tot aan de Engelbertinklaan. De Stichting Voedselbos krijgt de beschikking over dit terrein dankzij de medewerking van de gemeente en woningcorporatie WBO.

Voedselbos als ‘kraamkamer’

Het is het tweede Voedselbos dat de Stichting Voedselbos Oldenzaal in relatief korte tijd weet te realiseren. Eerder al kon, in samenwerking met de WBO, een kleinschalig voedselbos worden aangelegd in de Glindebuurt. Dit voedselbos dient als een soort ‘kraamkamer’ voor groot sport- en bewegingsbos dat de stichting Voedselbos Oldenzaal in nauwe samenspraak met onder meer Omnivereniging Oldenzaal wil realiseren.

Project van lange adem

De grote sport- en bewegingsbos annex voedselbos is volgens voorzitter Henry Otter van de stichting Voedselbos Oldenzaal een project van de lange adem. Ook al omdat er veel (overheids)geld mee gemoeid is. Hij verwacht dat dit project in juni door het gemeentebestuur wordt opgenomen in de Kadernota en dat er in het najaar een bedrag wordt gereserveerd in de begroting voor 2025.

Aangewezen op vrijwilligers

Met de aanleg van een voedselbos in de Gravenes is geen gemeentelijk geld gemoeid. Net als de WBO stelt de gemeente grond ter beschikking en is er ambtelijke ondersteuning bij de voorbereidingen. Voor de aanleg en onderhoud is de stichting Voedselbos Oldenzaal aangewezen op de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers. Uit de buurt hebben zich daarvoor al mensen aangemeld en voor het overige is er vrijwillige hulp toegezegd door onder meer IVN, De Höfte en leerlingen van de ‘groenopleiding’ van het Carmel College.

Voedselbosrand

Omdat het in de Gravenes gaat om een langgerekt perceel, kan er volgens Henry Otter beter gesproken worden over een voedselbosrand dan over een voedselbos. Dit tweede voedselbos in Oldenzaal krijgt de naam De Gravenhof. De voedselbosrand krijgt een open karakter waardoor niet alleen omwonenden, maar ook vele andere Oldenzalers hiervan kunnen genieten.

icon_main_info_white_glyph

Veel geld nodig

Naast de inzet van vrijwilligers is er nog veel geld nodig voor onder meer de het aankopen van struiken, planten en bomen voor het voedselbos. Een voedselbos bevat diverse bomen, struiken, planten met allerlei vruchten, noten en bessen voor zowel mensen als dieren. Daarnaast dient een voedselbos ook de biodiversiteit. De stichting Voedselbos Oldenzaal roept iedereen – particulieren, maar ook bedrijven en organisaties, op geld voor dit Voedselbos te doneren. Dat kan via: https://www.gofundme.com/voedselbos-de-gravenhof. Voor vragen, informatie, opmerkingen etc: [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.