Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Hengelo reikt met trots onderscheiding uit aan honderdjarig park De Waarbeek

20240601 Waarbeek 100
Postbode Pelle, wethouder Gerrits en het eigenaarsechtpaar Kevin en Janna Moespot (vlnr).
Beeld: 1Twente

De honderdjarige Waarbeek is zaterdag verblijd met de zilveren Erepenning van de stad Hengelo. Wethouder Gerard Gerrits kwam hem overhandigen aan directeur/eigenaar Kevin Moespot. Tientallen genodigden vierden het feestje mee.

De opening van De Waarbeek werd aangekondigd in de Twentsche Courant van 19 april 1924: “1e Paaschdag Opening, Uitspanning, Café, Restaurant, Pension en Theehuis “De Waarbeek””, gelegen a.d. grintweg van Hengelo naar Enschede over Twekkelo. Groote vijver met roeibootjes. Dwaaltuin (Doolhof) ruim 1000 M. lang aangelegd in dennenbosch. Groote Speeltuin, Theeschenkerij. Kinderen worden zonder geleide niet toegelaten. Aanbevelend, Gebr. Smit.”

Jan Hendrik en Herman Smit

De grond werd medio 1923 door de broers Jan Hendrik en Herman Smit gekocht tijdens de publieke verkoop op verzoek van de erven H. Hulshoff Pol uit Hengelo. Op deze gronden was door Hulshoff Pol in vroegere jaren een Engelse tuin aangelegd met onder andere twee vijvers. Een van deze vijvers is lange tijd in gebruik geweest als roeivijver. Verder was er in de tuin een tennisbaan met een prieeltje.

Oudste achtbaan

Het was destijds nog niet meer dan een speeltuintje. In de beginjaren kon men vanaf station De Waarbeek, dat lag ter hoogte van de Kettingbrugweg aan het spoor tussen Hengelo en Enschede, door een bos naar De Waarbeek lopen. Als een van de eerste grote attracties werd in 1930 De Rodelbaan - in eenvoudige achtbaan - geplaatst. Deze attractie wordt beschouwd als een van de oudste nog werkende stalen achtbanen ter wereld.

Pelle en Twekky

De Waarbeek telt negentig jaar later tal van attracties en 'levende uithangborden' Postbode Pelle en mascotte Twekky zorgen voor vermaak voor de kleintjes.

Gerard Gerrits bij de uitreiking: "Als vertegenwoordiger van het college van B en W kan ik wel stellen dat we trots zijn dat De Waarbeek al zo lang in de gemeente Hengelo gevestigd is en al honderd jaar succesvol is."

icon_main_info_white_glyph

Erepenning

De Erepenning is een onderscheiding voor personen of verenigingen die zich langere tijd zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap. Hij wordt onder andere uitgereikt aan verenigingen bij jubilea van 50, 75 en 100 jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.