Verkeer
Stuur appje
Zoek

Niet vier, maar twee edities Grolsch Summer Sounds deze zomer in de Enschedese binnenstad

Grolsch Summer Sounds Enschede Live 2023 Oude Markt Joost Kolkman
De Oude Markt in Enschede tijdens Grolsch Summer Sounds 2023
Beeld: Joost Kolkman

De Oude Markt in Enschede staat al vele jaren meerdere zomeravonden vol met dansende en zingende mensen. Meestal zijn dat zeker vier donderdagavond-edities, maar dit jaar zijn het er twee. De Grolsch Summer Sounds komt 18 juli en 25 juli met twee gezellige, maar totaal verschillende feesten: Night of Pride by MIAUW en Enschede Live.

"De Vereniging Horeca Stad Enschede (VHSE) kiest voor twee edities in plaats van vier", licht Monique Richters van Enschede Promotie toe. "Dat komt voornamelijk door prijsstijgingen, maar ook door een aantal financiële tegenvallers."

"Een voorbeeld hiervan is de vroegtijdige afbreking van één van de vier edities van vorig jaar. Door het uitbreken van rellen bij het FC Twente stadion was toen te weinig politie inzetbaar in de binnenstad. Op last van de burgemeester - en wegens veiligheidsredenen - moest het programma worden stopgezet. Er is dit jaar minder budget. Hopelijk komt er volgend jaar weer meer geld vrij. Maar voor nu richten we ons op twee kwalitatieve shows."

Night of Pride

De eerste avond van Grolsch Summer Sounds, Night of Pride, wordt dit jaar gehost door MIAUW. Stichting MIAUW is een non-profit organisatie die LHBTQI’ers de mogelijkheid geeft elkaar te ontmoeten in een feestelijke setting en zich inzet voor acceptatie en emancipatie. "Maar", zegt Richters, "het terrein is gratis toegankelijk voor iedereen."

Tot twee jaar geleden trapte Grolsch Summer Sounds altijd af met het Bölke Open Air feest. Omdat ’t Bölke gesloten is, is deze editie sinds 2022 vervangen door Night of Pride. Met optredens van onder andere SERA, Lateesha en Retunez wordt het plein op donderdagavond 18 juli van 19.30 uur tot 00.30 uur gevuld met muziek, drag queens en kleurrijke versieringen.

Nineties & zero's, ABBA en Bökkers

De week erna is de tweede editie van 'Enschede Live': een avond voor dansliefhebbers en muziekenthousiastelingen. Tijdens de show op donderdagavond 25 juli galmen de livemuziek en swingbare hitjes over de Oude Markt. De avond trapt af met het vieren van de liefde voor de nineties en de zero’s. Elektronische dance, happy hardcore of boy- en girlband hits: 90’s Loves 00’s draait allerlei klassieke plaatjes.

Bij die klassiekers blijft het niet. Ook de band ABBA Gold Europe brengt het publiek de nodige livemuziek. Van 20.30 uur tot 22.00 uur neemt de ABBA-tribute band luisteraars mee terug in de tijd van de Zweedse groep. Tussendoor komt 90’s Loves 00’s nog even draaien en vanaf 23.00 uur sluit de rockband Bökkers af met hun Nedersaksische teksten.

Recycle tokens voor drankjes

Tijdens het vaste onderdeel in de zomeragenda van de Enschedese binnenstad wordt dit jaar, evenals op Koningsdag, gebruik gemaakt van het drinkbekermuntenbeleid. Bezoekers betalen bij hun eerste drankje een kleine toeslag voor een plastic bekertje. Die beker kan worden ingeruild bij een volgende bestelling of worden omgeruild voor een drinkbekermunt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.