Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo ziet niets in smeerpalen met gratis zonnebrandcrème in de stad

Gratis zonnebrandcrème smeerpaal zilveren kruis
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis plaatste vorig jaar al een smeerpaal bij De Waarbeek (niet die op de foto)
Beeld: Zilveren Kruis

Een smeerpaal in de zomer met gratis zonnebrandcrème in de stad voor inwoners om zich te kunnen beschermen tegen uv-straling? Lokaal Hengelo ziet wel wat in het idee en stelde er vragen over bij de gemeente Hengelo, maar die vindt het niet haar taak om zoiets te faciliteren.

Bewustwording

Het Hengelose college van B en W vindt het wel een goede zaak dat steeds meer mensen zich bewust zijn van de gevolgen van zonnebrand. "In ons land krijgt momenteel 1 op de 5 mensen te maken met huidkanker. Dat is 4 maal zo veel als 25 jaar geleden. Ook wordt men op steeds jongere leeftijd getroffen door deze ziekte door overmatige blootstelling aan de zon", schrijft het college in reactie op vragen van Lokaal Hengelo.

'Geen wettelijke opdracht'

Maar, zo zegt het college: "Er is geen wettelijke opdracht tot het verstrekken van gratis zonnebrandcrème en hiervoor zijn ook geen middelen in de begroting opgenomen." De gemeente wil ook niet onderzoeken of het plaatsen van één of meerdere smeerpalen in het centrum, bij basisscholen, sportclubs of het Twentebad wenselijk en uitvoerbaar is.

“Er is geen wettelijke opdracht tot het verstrekken van gratis zonnebrandcrème en hiervoor zijn ook geen middelen in de begroting opgenomen.”

Ondernemers

Lokaal Hengelo constateerde dat landelijk steeds meer festivals, scholen, sportclubs en gemeenten zogenaamde smeerpalen plaatsen die gratis handjes zonnebrandcrème uitdelen in de zomermaanden. In Hengelo zijn er ondernemers die hun klanten in de zomer wel gratis zonnebrandcrème aanbieden. Zo staat er gedurende de zomermaanden een zonnebrandpaal in het attractiepark De Waarbeek met gratis zonnebrandcrème voor de bezoekers van het park. Dit initiatief wordt mede betaald door een grote ziektekostenverzekeraar.

Kostenplaatje

De gemeente Hengelo heeft wel laten uitzoeken wat de kosten zijn voor het van plaatsen van een zonnebrandpaal in de periode mei tot september. Dit zou per paal neerkomen op zo'n 2100,00 euro, exclusief btw. Als er een zorgverzekeraar of stichting is zoals KWF Kankerbestrijding die smeerpalen wil faciliteren en bekostigen, dan zegt de gemeente Hengelo wel binnen het bestaande vergunningenbeleid te willen kijken of hiervoor toestemming verleend kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.