Wonen in huizen op palen. De Kasbah in Hengelo was 50 jaar geleden de eerste plek in Overijssel waar dit soort bijzondere huizen werden gebouwd. Vandaag werd die mijlpaal gevierd, waarbij bewoner Gerard Waanders (58) zijn deuren open gooide voor iedereen dit dat wilde. "Ik heb hier mijn droomhuis."
20 jaar moest hij erop wachten, meerdere keren werd hij afgewezen door de woningbouwstichting, maar Gerard Waanders woont sinds een aantal jaar dan tóch in de Kasbah. Hij viel gelijk voor de bijzondere buurt in de Hengelose wijk Groot Driene. "Ooit was ik hier op bezoek bij een jongen en een meisje die gingen samenwonen. Ik was gelijk verkocht toen ik hier binnenkwam", vertelt Waanders.
Een kijkje in zijn woning:
Architect Piet Bloms ontwierp de experimentele buurt begin jaren 70, waarbij de woningen dus op palen staan. De mensen wonen er dicht op elkaar en dat is volgens Waanders ook te merken. "Het blijft hier gehorig. Als de buurvrouw het Achtuurjournaal kijkt, dan kun je dat goed horen. Je moet wel een beetje flexibel zijn om hier te wonen."
Architect Blom, die ook de kubuswoningen in Rotterdam en Helmond ontwierp, wilde met de Kasbah vooral een woongemeenschap creëren waar iedereen met een eigen woning onder één dak woont. "Alle daken zijn met elkaar verbonden, onder één dak. Dit heeft Piet Blom symbolisch bedoeld", zegt Olaf Jansen, een andere bewoner van de bijzondere buurt.
Waanders geeft toe dat De Kasbah geen doorsnee wijk is. "Ik noem het creatieve mensen die hier wonen. De mensen hebben een andere kijk op het leven dan menigeen. Creatief betekent ook dat je niet alles standaard in de winkel koopt, maar lekker rondsnuffelt in winkeltjes. Mensen hebben hier ook heel veel kleur in huis."
Dat heeft Waanders zelf ook: hij is fanatiek dolfijnenverzamelaar en heeft zo'n duizend kussens, beeldjes, knuffels, doeken, schilderijen en andere attributen van het zoogdier in zijn huis. Zijn liefde voor dolfijnen ontstond op vakantie, waar hij met het dier zwom.
Zelfs op de slaapkamer van de Hengeloër liggen tientallen dolfijnenknuffels op en rond zijn bed. Waanders is trots op zijn 'hemelbed', zoals hij het noemt. "Het bed is gemaakt van oud hout, tweedehands. "Het is allemaal restmateriaal van mijn oude huis", vertelt hij.
De Kasbah werd in 1973 opgeleverd. Wie het optelsommetje maakt, merkt al snel dat het dit jaar 51 jaar geleden is dat het complex werd opgeleverd. “Vorig jaar was er een grote verbouwing, waardoor we het feestje een jaartje hebben uitgesteld”, zegt bewoner Olaf Jansen.