Verkeer
Stuur appje
Zoek

Duizend maal kans op forel bij jubileumfeest Enschedese hengelvereniging

Groot (vis)feest bij de Betonvijver in Enschede deze zaterdag. Hengelsportvereniging V.I.O.S. viert haar 100-jarig bestaan met een dag vol activiteiten, die volledig in het teken staan van de visserij. Zo’n 300 mensen werpen hun hengel uit. En die hengel wordt vaak met vangst weer binnengehaald. Speciaal voor de viering zijn er zo’n duizend forellen uitgezet in de vijver.

Op 23 februari werd de club al honderd. "Maar," zo vertelt jeugdcoördinator Marcel van der Kolk, “in februari is het niet zulk lekker weer als nu. Daarom hebben we besloten om de viering uit te stellen. We hebben het toen wel gevierd hoor, gewoon met de vrijwilligers die het viswater in Enschede onderhouden.”

Schoon aan de haak

Donderdag al zijn er duizend forellen uitgezet in de vijver aan de Knalhutteweg. Leden van de vereniging kunnen die vandaag aan de haak slaan. Maar, de jongeren zijn eerst aan de beurt, vertelt Marcel. “De jeugd hoeft ook geen lid te zijn. Zo kunnen ze kennis maken met de hengelsport en onze vereniging een beetje leren kennen natuurlijk.”

Lees verder onder de afbeelding.


  • Jubileum hengelsportvereniging VIOS 08
    Beeld: 1Twente
  • Jubileum hengelsportvereniging VIOS 07
    Beeld: 1Twente
  • Jubileum hengelsportvereniging VIOS 05
    Beeld: 1Twente
  • Jubileum hengelsportvereniging VIOS 04
    Beeld: 1Twente

Wat maakt vissen nou zo leuk? “Je bent gewoon lekker in de natuur. Het is ook heel spannend, je kan elk moment beet hebben”, vertelt een jongen die in volledige uitrusting - met regenlaarzen en al - aan de waterkant zit. Hij heeft al elf forellen in een bakje liggen. “Ik ben met vissen in aanraking gekomen, omdat ik meeging met een vriend. Ik vind het gewoon heel ontspannen.”

Groei

Afgelopen decennia nam de populariteit van de vissport af en dat was te merken volgens voorzitter van V.I.O.S. Johan van der Kolk. "Toen ik voorzitter werd hadden we slechts 4200 leden." van der Kolk gooide het roer om. "We zijn onze vijvers goed gaan verzorgen. Corona heeft ons ook goed geholpen, vissen werd een alternatief voor sporten. Ook zien we een toename van jeugdaanmeldingen. Inmiddels zijn we gegroeid naar ruim 7800 leden."

De leden van de hengelvereniging komen voor het grootste deel uit Enschede, maar ook Duitsers en vanwege de oorlog hier verblijvende Oekraïners weten de club te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.