Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede heeft er een nieuw parkje bij: het Thomaspark

Thumbnail Gezonde Buurt Stadsveld Opening
Wethouder Harmjan Vedder spreekt de buurtbewoners tijdens de openining van het Thomaspark
Beeld: Koos Mavrakis

Achter de Thomaskerk in de wijk Stadsveld ligt een nieuw park: het Thomaspark. Dat park is de spil in de eerste ‘gezonde’ buurt van Enschede. De plek is ontworpen door buurtbewoners zelf en moet zorgen voor ontmoeting, beweging en rust. En dat kan de wijk goed gebruiken.

In 2022 is Enschede, samen met 9 andere steden, geselecteerd voor de ontwikkeling van een gezonde buurt. Zo’n buurt dient meerdere doelen. Het moet de natuur (weer) een plek geven in de wijk, zodat kinderen weer naar buiten gaan én het moet zorgen voor sociale verbinding.

Ergernissen en ideeën

De locatie van het nieuwe park is niet voor niets. Buurtbewoners ergeren zich al langere tijd groen en geel aan de plek aan de Thomas de Keyserstraat; er ligt vaak afval en hondenpoep, zitten is niet mogelijk, er is te weinig groen en kinderen hebben geen mogelijkheid om te spelen.

Door middel van een buurtsafari werd, samen met de inwoners, de situatie van de wijk in kaart gebracht. Daar kwamen tal van ideeën uit die vervolgens samen met de kinderen zijn opgetekend.

Opening

Wethouder Harmjan Vedder, verantwoordelijk voor stadsdeel West, opende zaterdag 1 juni de eerste gezonde buurt. “We willen graag dat alle kinderen een groene plek in de buurt hebben, waar ze buiten kunnen spelen. Dat mensen in een wijk wonen die uitnodigt om te wandelen en elkaar buiten te ontmoeten. Daarom gaan we komende jaren nog veel meer plekken vergroenen in West.” De eerst zo ergenisvolle plek heeft nu plaats gemaakt voor speeltoestellen, bankjes en groen.

Thumbnail Openingsmoment Gezonde Buurt Stadsveld
Openingsmoment eerste 'gezonde buurt' van Enschede door wethouder Harmjan Vedder
Beeld: Koos Mavrakis

Het project ‘gezonde buurten’ wordt gesteund door Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.