Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Mentale gezondheid jongeren Twente blijft zorgelijk volgens nieuwe cijfers GGD Twente

Jongeren op school
Beeld: Pixabay

De mentale gezondheid van jongeren in Twente vertoont nog steeds geen herstel na de coronapandemie. Volgens de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van GGD Twente, uitgevoerd onder meer dan 9.000 scholieren uit klas 2 en 4, ervaart 26 procent van de jongeren psychische klachten.

Onderzoeker Marieke Weernink vertelt dat de cijfers sinds 2021 niet zijn verbeterd. "Vanaf 2019 voelen jongeren zich minder gelukkig en ervaren meer stress, vooral door school en huiswerk", zegt Weernink. "Meisjes blijken extra kwetsbaar, doordat ze meer prestatiedruk voelen en minder gelukservaringen ervaren dan jongens.

“Vanaf 2019 voelen jongeren zich minder gelukkig”

Daarnaast is er een zorgwekkende toename in het gebruik van sigaretten en vapes. Het aantal jongeren dat ooit gerookt heeft, is gestegen van 18 procent in 2021 naar 24 procent nu. Vapen doet 36 procent van de jongeren of heeft dat ooit gedaan. Er is een sterk verband tussen dagelijks roken en vapen, dat vaak samengaat met andere ongezonde gewoontes zoals alcohol- en druggebruik.

Het dagelijks ontbijt wordt door slechts 58 procent van de jongeren genuttigd, een daling ten opzichte van 75 procent in 2015. Bovendien loopt nu 14 procent van de jongeren risico op problematisch gebruik van social media, wat een verdubbeling is sinds 2015.

GGD Twente roept ouders en scholen op om actief bij te dragen aan een rookvrije en gezonde omgeving voor jongeren en alerter te zijn op het social media-gebruik van de jeugd.

Audiofragment
De mentale gezondheid van jongeren in Twente blijft zorgelijk | Marieke Weerning
De mentale gezondheid van jongeren in Twente vertoont nog steeds geen herstel na de coronapandemie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.