Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oud Stork-complex moet bruisende en multifunctionele plek worden: 'Met respect voor de rijke historie'

IMG 9203 kms locatie hengelo foto emile urban
Behoud van het industrieel erfgoed staat voorop bij het herstemmen van de oude Stork-hallen
Beeld: Emile Urban

Het voormalige complex van Koninklijke Machinefabriek Stork (KMS) aan het industrieplein in Hengelo wordt de komende jaren ontwikkeld tot een plek voor wonen, werken, verblijven en ontmoeten. Behoud van het industrieel erfgoed door ontwikkeling is één van de uitgangspunten van het concept-omgevingsprogramma dat nu op tafel ligt. Het doel is om het terrein met respect voor de rijke historie te ontwikkelen tot een bruisende en multifunctionele plek met een aantrekkingskracht op Hengelo en ver daarbuiten.

Onlangs werd bekend dat projectontwikkelaar Trebbe het oude fabriekscomplex gaat kopen van Stork. De twee partijen kwamen vorige maand tot een koopovereenkomst. De overdracht is aan het eind van het jaar. "Wij zijn Koninklijke Machinefabriek Stork dankbaar voor het vertrouwen dat we krijgen. Dit nalatenschap is bij ons in vertrouwde handen. Wij gaan hier met respect voor de historie een mooie, fijne omgeving van maken. Behoud door ontwikkeling is daarbij ons uitgangspunt", zegt Pascal Lutjenhuis, commercieel manager bij Trebbe.

Onderzoek

De projectontwikkelaar is bij de aankoop niet over één nacht ijs gegaan. "We hebben alles zorgvuldig onderzocht wat de mogelijkheden zijn en goed met de gemeente gekeken aan welk programma wordt gedacht, zoals wonen, werken, ontmoeten. We hebben ook gesprekken gehad over cultuur. Het wordt dus ook breder getrokken. Ik denk dat dit gebied een bijzondere bijdrage kan leveren aan de stad en de regio straks."

Lees verder onder de afbeelding.


  • 20240605 kms locatie locatie hal IMG 0394 emile urban
    Beelden van het oude Stork-complex, waar een jaar of drie geleden nog werd gewerkt.
    Beeld: Emile Urban
  • 20240605 kms locatie ketelhuis IMG 0419 foto emile urban
    Beelden van het oude Stork-complex, waar een jaar of drie geleden nog werd gewerkt.
    Beeld: Emile Urban
  • 20240605 kms locatie straatje IMG 0455 emile urban
    Beelden van het oude Stork-complex, waar een jaar of drie geleden nog werd gewerkt.
    Beeld: Emile Urban

Plannen

Hoe het plan voor het oude Stork-complex er concreet gaat uitzien, dat is nog niet bekend. Er is nog geen ontwerper aan te pas gekomen. Plannen worden nu verder doorontwikkeld. Over een jaar moet daarover meer duidelijkheid zijn en ook over het vervolgtraject. Het gaat dus nog wel even duren voordat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren op het KMS-terrein. De herontwikkeling van het oude Stork-complex zal ook in fases gaat plaatsvinden. Het gehele bouwproject moet over zo'n 8-10 jaar klaar zijn.

Woningbouw

Gezien de opgave en de uitdagingen op het gebied van woningbouw in Hengelo, zullen op het KMS-terrein vooral veel nieuwe woningen ontwikkeld gaan worden, zo'n 475 in totaal. Ongeveer vijftig procent van de bestaande oppervlakte van het terrein is daarvoor bestemd. Daarvan moet 45 procent betaalbare huur- en koopwoningen worden, waaronder 25 procent bestemd voor de sociale huur en 20 procent betaalbare koop. Alleen al in Hart van Zuid worden de komende jaren duizend woningen gebouwd. Met het realiseren daarvan is jaren geleden al een begin gemaakt in andere bouwprojecten.

“Alles platgooien gaan we niet doen, we gaan niet de ziel uit Hengelo halen.”

Magneet

Wethouder Gerard Gerrits is blij met de plannen voor het oude Stork-terrein, maar behoud door ontwikkeling betekent volgens hem niet dat alle gebouwen overeind blijven staan. "Het is ook niet zo dat alles plat wordt gegooid en we overal lukraak woningen gaan neerzetten. Er is samen gekeken wat de mogelijke invullingen kunnen zijn van een terrein van 45000 vierkante meter, waarvan tachtig procent nu al bebouwd is. We hebben gekeken hoe we dat gaan koppelen aan de binnenstad Hengelo en hoe dit een magneet kan zijn voor Twente en zelfs voor Nederland." Dus alles platgooien is geen optie? "Nee, we gaan niet de ziel uit Hengelo halen. Dit gaat over 150 jaar Stork, daar is de stad groot mee geworden."

The Strip

Gerrits vergelijkt het gebied met andere plaatsen waar voormalige industriële complexen zijn herbestemd, zoals The Strip in Eindhoven (Een 400 meter lang gebouw dat is ontworpen om mensen bij elkaar te brengen en samenwerking te stimuleren, red). "Als je de grootte van het KMS-terrein vergelijkt met The Strip, dan is dit vele malen groter. En zelfs als je het vergelijkt met soortgelijke locaties in Londen."

“Wij gaan hier met respect voor de historie een mooie, fijne omgeving maken. Behoud door ontwikkeling is daarbij ons uitgangspunt”

Mix van functies

Directeur Hein Trebbe werd meteen enthousiast bij een eerste bezoek aan het complex en werd gaandeweg nog enthousiaster. "De enorme kwaliteit van deze locatie is de uitdaging die het heeft en de vraag hoe je ervoor zorgt dat je het op de goede manier vult. Dat kan niet alleen met wonen of een winkelcentrum. Je hebt altijd een mix van functies nodig om dit tot een goed en leefbaar stuk stad te maken."

De projectontwikkelaar, die veel ervaring heeft met grote en ook kleine bouwprojecten, beseft ook dat de herontwikkeling van het complex niet zonder vallen en opstaan zal gaan. "We zullen zeker onze neus een paar keer stoten. Er zullen tegenvallers zijn en hopelijk ook een paar meevallers, maar ik hoop dat we hier over een jaar of tien staan en zeggen dat het fantastisch mooi is geworden."

KMS Open Stork FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Bezoekers KMS-Open: 'Wat Stork ooit was, dat moet je hier straks terugzien'

Ophalen ideeën

Stork, Trebbe en de gemeente Hengelo hebben nauw samengewerkt om tot een visie voor het oude Stork-complex te komen. Inwoners van Hengelo zijn daarbij ook betrokken vorig jaar. Onder de noemer KMS-Open is onder meer een eerste inloopbijeenkomst gehouden, waar Hengeloërs en mensen uit de directe omgeving ideeën voor de nieuwe invulling van het gigantische complex konden droppen. Lutjenhuis was toen tevreden over de opkomst en de ingebrachte ideeën: "We geven de mensen zo de gelegenheid om iets achter te laten." Het is de bedoeling dat op 26 juni een tweede KMS-Open wordt gehouden, waar mensen kunnen binnenlopen en meer te weten kunnen komen over de plannen.

Hbo-challenge

De afgelopen anderhalf jaar zijn veel ideeën opgehaald uit het bedrijfsleven en bij onderwijsinstellingen. Ook hbo-studenten die een bouw- en/of vastgoed-gerelateerde opleiding volgen, mochten in 2023 meedenken. Aan een speciale hbo-challenge deden zo'n 100 studenten mee die daarvoor speciaal naar de KMS-locatie kwamen. Dit leverde uiteindelijk twaalf concepten en pitches op. Daarvan werden vier ideeën beloond tijdens het project.

Lees verder onder de afbeelding.


20240605 kms locatie trebbe wethouder gerrits IMG 0406 emile urban
Wethouder Gerard Gerrits (links) in het oude ketelhuis van Stork in gesprek met directeur Hein Trebbe (midden) en commercieel manager Pascal Lutjenhuis (rechts)
Beeld: Emile Urban

Stork-dorp

Eén van de ideeën van een groep studenten was om een Stork-dorp te creëren waar wonen, werken en recreëren centraal staat. De studenten willen de historische identiteit behouden door hallen in te vullen met diverse functies. Dit idee won de publieksprijs. Een andere groep studenten bedacht een concept met verschillende soorten woningen in het gebied, een zogenaamd makersdistrict en een groene sociale hub. Dit idee won in de categorie financiële en maatschappelijke haalbaarheid. Bij een andere groep kreeg duurzaamheid volop de aandacht. De studenten opperden het idee voor groene daken, verticale moestuinen en (door)groeimogelijkheden voor wonen en werken.

Urban professionals

Het is een slimme zet om studenten te betrekken bij het ontwikkelen van plannen voor het oude Stork-complex. Het is juist dé doelgroep die zich de komende jaren thuis moet voelen in Hart van Zuid. De gemeente wil in de toekomst zogenaamde 'urban creators' en 'urban professionals' naar de stad trekken; veelal hoogopgeleide mensen die straks wonen en werken in een sterke toptechnologische regio dat Twente moet gaan worden en waar Hengelo deel van wil uitmaken en dat moet bijdragen aan verdere groei van de stad.

“Werken wordt ook belangrijk, maar ook de combinatie tussen werken en leren. Wij denken dat we een fantastisch plan hebben.”

Multifunctionele schakel

Projectontwikkelaar Trebbe denkt dat de oude KSM-locatie een bruisende, multifunctionele schakel wordt tussen Hart van Zuid en het centrum van Hengelo. "Het is belangrijk dat hier een gebied ontstaat, waarin wonen, werken en leren, maar vooral ook ontmoeten en verblijven bij elkaar komt," zegt Lutjenhuis. Als het gaat om het laatste, dan noemt de commercieel manager met name de aanwezigheid van cultuur, maar ook kleine horeca. "Werken wordt belangrijk, maar ook de combinatie tussen werken en leren. Wij denken dat we een fantastisch plan hebben."

240308 padel sander hofstede FRANKLIN
Lees ook
Oud-Hengeloër laat tien padelbanen aanleggen in hoogste hal Stork: 'Hopelijk kunnen we hier na twee jaar blijven'

Tijdelijk andere functies

Tot de tijd dat de bouwvakkers en timmerlieden aan de slag gaan, kunnen de gebouwen gebruikt worden voor tijdelijke initiatieven. Lutjenhuis: "We merken dat er al veel warme interesse is. De KMS is al het decor geweest van prachtige initiatieven en events. Zoals de paddelbaan, de onthulling van de Solar-car, de 80-jarige herdenking van de april-mei staking en het LICHT-festival. Als het past en veilig kan, willen we dat in de tijdelijke situatie graag blijven doen, zodat het hier al gaat leven en bruisen."

icon_main_info_white_glyph

Omgevingsprogramma KMS-locatie

Het concept-omgevingsprogramma voor de voormalige KMS-locatie geeft onder meer de kaders aan als het gaat om de bescherming en ontwikkeling van het gebied. Daarmee wordt de richting aangegeven voor de verdere uitwerking in concrete plannen. Vanaf 12 juni ligt het concept-omgevingsprogramma gedurende zes weken ter inzage. Volgens planning stelt het college het omgevingsprogramma eind dit jaar definitief vast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.