Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dansdocent Marja (84) houdt Twentse ouderen al vijftig jaar in beweging

In Wijkhuys de Nijverheid komen wekelijks zo'n twintig oudere dames bij elkaar om te zitdansen. De dansvorm is mateloos populair: inmiddels zijn er in Hengelo al vier groepen die al zittend op de stoel dansen. "Ik vind dat het stoeldansen intensiever is dan wanneer je het op de pootjes doet", zegt danslerares Marja Minderman (84), die al ruim zestig jaar lesgeeft.

Minderman is al sinds haar zeventiende dansdocent. Ze heeft niet altijd ouderen dansles gegeven: "Eerst vooral kinderen, peuters en volwassenen. Later kwamen daar de ouderen bij."

De 84-jarige Enschedese stond eind jaren zeventig niet direct te springen om ouderen dansles te geven: "Ik moest aan mijn eigen oma uit Den Haag denken. Die zat op de eerste etage achter een spiegel en zag de hele wereld aan haar voorbijgaan. Die gaat echt niet dansen, dacht ik bij mezelf. Maar al snel bleken er toch veel opa's en oma's te zijn die het wél leuk vinden."

Dansen in De Nijverheid

Toen het ouderendansen in Nederland werd geïntroduceerd, was Hengelo een van de eerste plekken in het land waar het werd uitgerold. "Ik woonde toen ook in Twente en heb het hier in De Nijverheid als eerste geprobeerd." Nu, bijna vijftig jaar later, geeft de dansdocent nog steeds dansles in De Nijverheid; het zogeheten 'wijkhuys' is er gevestigd in appartementencomplex De Klokstee. In totaal geeft ze op vier plekken in Twente dansles.

“We hebben een geweldige docent. Ze is altijd vrolijk en komt iedere week huppelend binnen. Fantastisch.”

Vanaf de stoel

Veel ouderen die op donderdagochtend in De Klokstee meedoen, dansen al heel wat jaren met elkaar. "Ik dans al 25 jaar mee", zegt de 96-jarige mevrouw Van de Water. "Eerst hebben wij gewoon op de vloer gedanst, maar dat ging op het laatst niet meer." Volgens Van de Water werd het lastiger om de danspasjes te doen. "Toen besloot onze docent om te dansen vanaf de stoel. De dames vonden dit een goed idee, want iedereen is al op leeftijd."

De ouderen hebben het zichtbaar naar hun zin, zeker door het aanstekelijke enthousiasme van de docent. "We hebben een geweldige docent. Ze is altijd vrolijk en komt iedere week huppelend binnen. Fantastisch!", aldus mevrouw Van de Water.

  • Zitdansen 1 1twente
    Marja Minderman (links op eerste foto) is al zestig jaar dansdocent.
    Beeld: 1Twente
  • Zitdansen 2 1twente
    Marja Minderman (links op eerste foto) is al zestig jaar dansdocent.
    Beeld: 1Twente
  • Zitdansen 3 1twente
    Marja Minderman (links op eerste foto) is al zestig jaar dansdocent.
    Beeld: 1Twente

Gezelligheid

Beweging is voor iedereen van belang, maar vooral voor ouderen, vertelt ouderenconsulent Ankie Klein Gebbink van Wijkracht: "Door het zitdansen blijven de ouderen vitaal. Als ze bewegen, is er minder kans dat ze vallen. Ook heeft het zitdansen een effect op het sociale aspect. Het is gewoon gezellig. Ze drinken samen een kopje koffie. Dat is net zo belangrijk als de beweging."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.