Huisartsenonderneming Co-Med kan nog even vooruit. Zorgdetacheerder Care About had vanwege openstaande vorderingen het faillissement aangevraagd voor de organisatie, met 8.800 patiënten de grootste praktijk van Enschede. Het faillissement is afgewend, omdat Co-Med ter zitting besloot om de schuld af te lossen. Daarmee zijn de zorgen over de huisartsenketen niet verdwenen. Een deel van de schuldeisers zou namelijk nog geen geld hebben gezien, terwijl Co-Med volgens de meest recente informatie financieel stabiel lijkt.
Vorige week werd duidelijk dat Care About - een soort uitzendbureau voor zorgpersoneel - het faillissement voor Co-Med had aangevraagd in een ultieme poging om de keten openstaande rekeningen te laten betalen. Fred Louwerens van Cash & Collect, die namens Care About de incasso voerde, zegt tegen de Volkskrant dat de steunvorderingen van de vier andere schuldeisers die hij vertegenwoordigt nog openstaan. Hij laat doorschemeren dat er een nieuwe rechtsgang volgt als deze niet betaald worden.
Hoewel wethouder Harmjan Vedder vorige week in een politieke vergadering al liet doorschemeren dat er signalen waren dat Co-Med niet failliet zou gaan, staat in Enschede alles op scherp. Want als er tóch een faillissement komt, waar laat je dan van de een op de andere dag bijna 9.000 patiënten? In samenwerking met zorgverzekeraar Menzis en huisartsenorganisatie THOON ligt er een noodplan voor dat scenario klaar. Dat plan hoeft - in ieder geval voorlopig - niet uit de kast te worden getrokken.
Los van de vorderingen spelen er een aantal zaken rond Co-Med. Onlangs is de onderneming door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de vingers getikt, onder meer omdat niet in alle praktijken binnen 15 minuten een huisarts aanwezig kan zijn bij een patiënt die acuut hulp nodig heeft. In Zwolle is Co-Med uit een huisartsenpost gegooid, omdat er meerdere keren geen arts voor de spoeddienst werd geleverd. Inmiddels heeft de organisatie bekend gemaakt dat er samen met verzekeraar Zilveren Kruis naar een nieuwe praktijkhouder wordt gezocht.
Vragen zijn er ook over de financiële huishouding, zeker na de faillissementsaanvraag. Co-Med zelf zegt dat zij een financieel gezonde organisatie is die de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. En daar lijkt op papier ook niets aan gelogen. Uit de afgelopen vrijdag gepubliceerde jaarrekening van de huisartsenketen blijkt dat het bedrijf vorig jaar een winst (na belastingen) van 1,9 miljoen boekte. In 2022 was dat 1,2 miljoen euro. Op de langere termijn lijkt Co-Med aan alle betalingsverplichtingen te kunnen voldoen en is zij dus solide.
Lees verder onder de afbeelding.
Wel blijkt uit de jaarcijfers dat er nauwelijks geld in kas zit (liquide middelen): een paar honderd euro. Het grootste deel van de schulden (4,7 miljoen euro) moet op korte termijn worden afgelost, terwijl de dekking daarvan bestaat uit openstaande vorderingen die Co-Med zelf bij andere partijen heeft uitstaan. Uit de cijfers is niet duidelijk bij welke partijen (zorgverzekeraars betalen bijvoorbeeld de diensten van huisartsen) en in hoeverre die vorderingen inbaar zijn.
Vorige maand ging bijvoorbeeld callcenter PCC Tele-Services failliet. Het bedrijf had in Co-Med Zorg haar enige opdrachtgever. Uit het faillissementsverslag blijkt dat bijna 900.000 euro aan openstaande vorderingen (meer dan de helft van de totale schuld) afkomstig is van zusterbedrijf Co-Med.
Hoe dan ook: patiënten kunnen ook na vandaag gewoon terecht bij de praktijk van Co-Med, dat gevestigd is in het Gezondheidshoes aan de J.J. van Deinselaan. "Het klopt dat enkele huisartsen de praktijk hebben verlaten, en daar waren we van op de hoogte", verklaarde Co-Med eerder op haar website over berichten dat een groot deel van de (basis)artsen in korte tijd afscheid neemt. "We hebben daarop geschakeld om te zorgen dat de bezetting op orde blijft, en we de zorg kunnen blijven leveren zoals u van ons gewend bent. Wij willen u op het hart drukken dat u gewoon in de praktijk terecht kunt: onze zorgverleners staan voor u klaar."