Verkeer
Stuur appje
Zoek

Een quiz, een rondleiding en een infomarkt; zo leren nieuwe Hengeloërs de stad kennen

Stel, je woont sinds kort in Hengelo. Zou je het dan prettig vinden om persoonlijk kennis te maken met de burgemeester of een wethouder? En met andere kersverse Hengeloërs? Zou je graag rondgeleid worden langs de mooiste plekjes van de stad? Dan had je je moeten aanmelden voor Hartelijk Hengelo, een evenement dat zaterdag wordt gehouden in én om het stadhuis. Oh, je wist van niks? Niet getreurd: er komen nieuwe kansen!

Hanneke Steen heeft inwonersparticipatie in haar portefeuille en toen ze twee jaar geleden wethouder werd, stond een dergelijk initiatief hoog op haar verlanglijstje: "Dit is wat ik wil doen. Mensen betrekken bij de stad en bij het rijke maatschappelijke leven van Hengelo. Als je ergens nieuw komt wonen, dan heten je buren je toch ook welkom, als het goed is?"

“Wat mijn favoriete plekje is? Dat is Retentiegebied Woolde. Ik vind het heerlijk om daar met de hond te wandelen.”

In Enschede gebeurt het al sinds 2017, onder de noemer 'Enschede Ontmoet'. Het levert keer op keer een volle Burgerzaal in het Enschedese stadhuis op. Steen kent de verhalen. "Waarom het dan nog zolang heeft geduurd, voordat Hengelo het idee omarmd heeft? Goeie vraag. Geen idee! Maar het is echt laaghangend fruit. Iets dat je zonder veel gedoe kunt regelen en daarom ben ik blij dat het nu alsnog op de kalender staat."

Woolde

Het mag dan weinig 'gedoe' zijn, tal van Hengeloërs steken er veel tijd in. In de voorbereiding, maar ook op de dag zelf. De vrijwilligers van Museum Hengelo bijvoorbeeld. Steen: "Jazeker. Zij hebben een grote rol met hun rondleidingen langs de mooiste plekjes van de stad. Wat mijn favoriete plekje is? Dat is Retentiegebied Woolde, bij mij om de hoek. Ik vind het heerlijk om daar met de hond te wandelen. Als je het over de stad hebt, is dat wel het vernieuwde marktplein."

230708 enschede ontmoet 2 FOTO Franklin Veldhuis
Lees ook
Nieuwe inwoners maken kennis met Enschede: Sergey uit Archangelsk blijkt het meest van de stad te weten

De gemeente Hengelo heeft 1.500 uitnodigingen verstuurd en daarop hebben meer dan honderd mensen zich aangemeld voor zaterdag. "Die mensen komen overal vandaan en zijn allemaal om verschillende redenen in Hengelo gaan wonen. Vanwege studie of werk of omdat ze hierheen gevlucht zijn."

Quiz en rondleiding

De gasten worden zaterdagmiddag welkom geheten door de wethouder en burgemeester Sander Schelberg. Ze krijgen het verhaal van Hengelo te horen en wat de ambities van de stad zijn. Daarna volgt er een ludieke quiz, waarin de basiskennis over Hengelo wordt getest. Vervolgens is er een rondleiding door de stad en er wordt afgesloten met een informatiemarkt.

'Supertrots'

Wethouder Hanneke Steen laat in woord én gebaar weten zin te hebben in deze allereerste Hartelijk Hengelo: "Ik ben supertrots op mijn stad en op alle mensen die dit oppakken. Met name de vrijwilligers. Want wij kunnen als gemeente heel veel faciliteren, maar die mensen moeten het doen."

Vervolg

Het is overigens een try-out, maar wel eentje die zeker een vervolg krijgt. Zodat ook volgende nieuwkomers en mensen die het dit keer gemist hebben de kans krijgen. "Het moet absoluut een vaste plek op de kalender krijgen. Maar we gaan na zaterdag eerst evalueren wat er goed is en wat er nog beter kan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.