Verkeer
Stuur appje
Zoek

Straaljagers en militaire drones meer dan welkom op Twente Airport

De kans wordt steeds groter dat Vliegveld Twente weer een pleisterplaats wordt voor jachtvliegtuigen als de F35. Zowel de gemeente Enschede als de Provincie Overijssel, beide eigenaar van het vliegveld, voelen veel voor militair medegebruik van Twente Airport. Eind dit jaar is de verwachting wordt besloten of Twente een reserveluchthaven voor Defensie wordt. “Maar denk erom, het wordt nooit meer als vroeger”, zegt wethouder Jeroen Diepemaat.

Twente Airport is nadrukkelijk in beeld bij Defensie voor verschillende activiteiten. Onderzocht wordt of Twente geschikt is als extra oefenlocatie voor jachtvliegtuigen en als testlocatie en aan- en afvoerlocatie voor vrachtdrones.

Defensie kijkt ook naar de mogelijkheden om een korte, smalle, onverharde landingsbaan aan te leggen voor luchttransport.

Vier kandidaten

Enschede is de enige regionale luchthaven die door Defensie wordt onderzocht op de gebruiksmogelijkheden. Andere vergelijkbare vliegvelden hebben geen of onvoldoende infrastructuur voor de nieuwe activiteiten. Daarnaast maken ook vliegveld Eelde, Lelystad en De Peel kans op uitbreiding van de militaire activiteiten.

“Twente is potentieel geschikt voor gebruik door jachtvliegtuigen”

Twente is geschikt

“Twente is potentieel geschikt voor gebruik door jachtvliegtuigen”, aldus Defensie in de Nota van Antwoorden die 31 mei werd gepubliceerd. De luchthaven in Enschede was immers tot 2007 nog in gebruik en uitgerust als militair vliegveld. Ook niet onbelangrijk, stelt Defensie: “De provincie is positief over het gebruik als reserveluchthaven.”

Wethouder Jeroen Diepemaat
Wethouder Jeroen Diepemaat hoopt dat Twente Airport een reservevliegveld wordt.
Beeld: Ernst Bergboer

Positieve houding

En dat geldt niet alleen voor Overijssel. Ook verantwoordelijk wethouder Jeroen Diepemaat ziet Defensie graag komen. Opmerkelijk: er zijn nauwelijks omwonenden of andere Twentenaren die protest hebben aangetekend tegen de mogelijke komst van jachtvliegtuigen.

icon_main_info_white_glyph

Informatiebijeenkomst Defensie

Twente Airport moet het vooral hebben van zakelijk vliegverkeer en als locatie waar alles op het gebied van lichtvaart beproefd kan worden. “Alles wat nodig is kun je hier testen.” Militair medegebruik past in prima in die visie en maakt dat het vliegveld beter is te exploiteren”, aldus de Enschedese wethouder Jeroen Diepemaat.

Overigens wil Defensie meer doen in Twente. Onderzocht wordt ook of Weerselo en Nijverdal in aanmerking komen voor munitieopslag.

Defensie houdt in alle provincies bijeenkomsten over de voorliggende plannen. In Overijssel wordt de informatiebijeenkomst gehouden op 10 juni in Hotel Lumen aan het Stadionplein 20 in Zwolle. Een opmerkelijk locatie, omdat de meest ingrijpende plannen over Twente gaan.

Medegebruik

Volgens Diepemaat gaat het nadrukkelijk om medegebruik: “Het wordt niet als vroeger. Ons vliegveld blijft een civiele plek waar Defensie bij aansluit. Ons bestemmingsplan blijft uitgangspunt. De openbare functie blijft behouden.”

Beperkte vliegbewegingen

Dat betekent dat de vliegbewegingen beperkt zijn, omdat het aantal in het bestemmingsplan is vastgesteld. “Het wordt geen overname door Defensie. Plat gezegd betekent aanwijzing tot reserveluchthaven dat in tijden van nood onze luchthaven een militaire basis kan worden en dat onder normale omstandigheden af en toe een oefening voorbijkomt.”

Dreiging

Het is niet voor niets dat de militairen uitbreidingsplannen hebben. “We moeten klaar staan voor dreigingen nu en in de toekomst”, is het verhaal. Natuurlijk wordt gewezen op de Russische inval in Oekraïne waardoor de stabiliteit en veiligheid van Europa in het gedrang komt.

Oefenplekken nodig

“De verslechterende veiligheidssituatie maakt dat het leger sneller, vaker en langer wordt ingezet”, staat in het plan Ruimte voor Defensie. Dus wordt overal in Nederland naar uitbreidingslocaties gekeken. Er zijn onder ander meer oefenplekken nodig, er moeten meer vliegbewegingen worden gemaakt en er is behoefte aan extra opslag voor munitie.

Veiligheid van Europa

De provincie en gemeente zijn ronduit positief. “We moeten een steentje bijdragen aan de veiligheid van ons land en Europa”, verklaart provinciaal woordvoerder Biem Buijs die houding. Maar er steekt meer achter. Het vliegveld schrijft rode cijfers en de gemeente en de provincie passen bij om de exploitatie van het terrein rond te krijgen. Militair medegebruik brengt geld in het laatje waardoor de luchthaven er financieel veel beter komt voor te staan

icon_main_info_white_glyph

Grote investeringen

Reserveluchthaven of niet: Enschede en de provincie staan voor een aantal grote investeringen die nodig zijn om het vliegveld in de lucht te houden. Allereerst moet groot onderhoud aan de landings- en startbaan worden uitgevoerd. Dat betekent een investering van rond de zeven miljoen euro.

Veel geld gaat ook zitten in satellietnavigatie waarmee het vliegveld uitgerust moet worden. “Vliegtuigen kunnen nu alleen landen als er goed zicht is. Satellietnavigatie maakt het mogelijk om ook bij slecht weer of slecht weer op te stijgen of te landen.”

Ruimte voor de F35

Hoe het plaatje verder wordt ingevuld, staat nog in de sterren. Provincie en gemeente denken dat er niet veel verandert. De vliegbewegingen die nu mogen worden uitgevoerd, worden bij lange niet gehaald. “Dus is er ruimte voor de F35”, aldus Buys. Hoe het moet met de beveiliging van de luchthaven en of er onderkomens voor de militairen en jachtvliegtuigen moeten gebouwd? Het is niet duidelijk. “Zover is het nog niet”, aldus wethouder Diepemaat.

Testlocatie drones

Hij hoopt in elk geval dat Enschede de testlocatie voor militaire drones binnenhaalt, want dat past prima in de ontwikkelingen van het vliegveld. “Dat doen we al, het past bij innovatieve bedrijven als Demcon die al veel doen op dat gebied.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.