Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ballen gooien naar een scherm en dan leren rekenen: het kan op deze Enschedese basisschool

Een bal gooien op een muur en zo leren rekenen. Het klinkt raar, maar het kan met de X-Wall. De eerste interactieve muur is geplaatst op Basisschool Mecklenburg in Enschede en moet een combinatie zijn van plezier en leren.

De X-Wall is een interactieve spel- en sportmuur die jongeren stimuleert om bewegend te leren. Via de beamer worden verschillende spellen op de muur geprojecteerd. De X-wall wordt onder andere gebruikt voor reken- of spellingslessen, maar kan ook ingezet worden bij gym. Alle bij de 'Wall' geleverde 64 spellen werken via aanraking. “De aanrakingen worden geregistreerd via een infraroodsensor", vertelt Jean Henrietta, eventmedewerker bij X-events. “Op basis daarvan kunnen de spellen worden gespeeld met bijvoorbeeld een voetbal, basketbal of handbal.”

Wachten waard

"Ik zag het concept een keer voorbijkomen op internet en het leek me heel gaaf om bij ons op school te hebben", zegt Wouter Koster, leerkracht van groep vijf. “Ik ben gelijk naar de directeur gegaan om te kijken of het mogelijk was. Door de subsidie basisvaardigheden konden we de X-Wall krijgen.” Negen maanden later, afgelopen februari, werd de muur geplaatst. “De kinderen vinden het geweldig.”

Lees verder onder de afbeelding.


02
De muur wordt goed getest tijdens de opening
Beeld: 1Twente

Twintig minuten

Nu de interactieve muur er is, zoekt de school steeds vaker naar manieren om hem te gebruiken. “We proberen de X-Wall zoveel mogelijk in te zetten. De kinderen vinden het geweldig om mee te spelen. Met groep 5 oefen ik bepaalde sommen, of spellingsregels. Dat doen we dan bijvoorbeeld op een estafette-manier: heen en weer rennen naar het spel toe.”

In de klas

In de vier maanden dat de X-Wall gebruikt wordt merkt Koster dat de kinderen er blij van worden. “Het valt enorm goed in de smaak allemaal. Het bewegingselement is echt een toevoeging, de leerlingen hebben zo echt plezier in rekenen en taal." Hoewel de scholieren er enthousiast van worden, moeten de resultaten in de klas nog blijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.