Verkeer
Stuur appje
Zoek

Directeur van Twente Airport stopt eerder dan verwacht, met oog op 'belangrijke keuzes'

Jan Schuring RTV Oost
Beeld: RTV Oost

Jan Schuring stopt per 1 juli als directeur van Twente Airport en de Technology Base, dat is het bedrijventerrein op het vliegveld. Schuring zegt plaats te willen maken voor zijn opvolger, nu het vliegveld aan de vooravond van flink wat veranderingen staat. De directeur gaat met vervroegd pensioen.

Schuring wilde eigenlijk komend najaar stoppen als directeur, maar dat is nu dus maanden vervroegd. "De komende maanden worden belangrijke keuzes voor de toekomst van zowel de luchthaven als het bedrijvenpark voorbereid", zegt Schuring. "Ik vind het belangrijk dat een nieuwe directeur vanaf het begin mede vormgeeft aan deze toekomst. Ik ga daardoor iets eerder gebruikmaken van mijn pensionering."

In beeld bij defensie

Twente Airport is momenteel nadrukkelijk in beeld bij defensie, om gebruikt te worden als reserveluchthaven voor jachtvliegtuigen. De komende maanden moet duidelijk worden of de luchthaven bij Enschede ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden door defensie.

"Deze huidige opgaven vereisen zo snel mogelijk een gedegen betrokkenheid van een nieuwe directeur", schrijft het bestuur van de luchthaven, dat bestaat uit bestuurders van de provincie en de gemeente Enschede. "De nieuwe dynamiek rond de verkenning van het Rijk naar het gebruik van de luchthaven voor defensiedoeleinden versterkt dit."

Parkeren van grote Boeings

Sinds eind 2019 is Schuring directeur van Technology Base. Een jaar later nam hij ook de leiding van Twente Airport over. Schuring probeerde de afgelopen jaren de noodlijdende luchthaven uit de rode cijfers te halen. Het parkeren van grote, zogenoemde widebody-vliegtuigen moest een belangrijke inkomstenbron voor Twente Airport worden. Dat werd het uiteindelijk niet, omdat de luchthaven overhoop lag met de toezichthouder, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Testluchthaven

Onder Schurings leiding is een nieuw toekomstplan opgesteld, waarbij Twente Airport zich vooral wil positioneren als testluchthaven, waarbij het "de kraamkamer voor de duurzame luchtvaart" moet worden.

De mogelijke komst van Defensie kan Twente Airport desalniettemin goed gebruiken: ook de komende jaren draait de luchthaven naar verwachting miljoenen euro's verlies. Die kosten moeten uiteindelijk gedicht worden door geld van de provincie Overijssel en de gemeente Enschede, die eigenaar zijn van de luchthaven.

Vliegveld Twenthe
Lees ook
Straaljagers en militaire drones meer dan welkom op Twente Airport

Jeroen Diepemaat, voorzitter van het 'luchthavenbestuur': "Dankzij Jan hebben we de afgelopen jaren flinke stappen kunnen zetten op het gebied van nieuwe bedrijvigheid voor de regio. En samen kunnen werken aan een gezonde exploitatie van Twente Airport. Dit is in een dynamisch en uitdagend speelveld, vol uitdagingen, zeker geen eenvoudige opgave. Daarvoor verdient Jan niets dan lof."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.