Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van Venezuela tot aan Denekamp: dit was dag drie van de Week van de Amateurkunst bij 1Twente

RASTER 3 WAK DAG4
Beeld: 1Twente

De Week van de Amateurkunst bij 1Twente nadert zijn finale, maar voordat we zover zijn is het de beurt aan wereldzangeres Elizabeth Rivero Henriquez en de countryband Treasure. Ook theater komt aan bod in de vorm van de 'spoken word pop' van tweevoudig Kunstbende Overijssel winnares Ecia Elzinga.

Elizabeth Rivero Henriquez

De geboren Venezolaanse Elizabeth Rivero Henriquez is gevlucht uit haar land toen ze zag dat de dictatuur de overhand nam. “Alles werd voor ons bepaald. Wat we aten, waar we liepen en wat we lieten zien en horen in de kunst. Dat is de grootste reden waarom ik naar Nederland ben gevlucht”, aldus Henriquez. In haar eigen land studeerde ze podiumkunsten aan de universiteit van de Andes.

Toen Henriquez in Nederland arriveerde sloot ze zich aan bij het aan FC Twente gelinkte Scoren in de Wijk. “Ik ben de mensen die mij daar hebben opgevangen heel erg dankbaar”, aldus de Venezolaan. “Ze hebben mij de taal geleerd. Inmiddels heb ik het zo onder de knie dat ik ook in het Nederlands muziek schrijf en zing.”

Ecia Elzinga

De jonge maker Ecia Elzinga staat nog niet bijster lang op het podium, maar mag zich al een tweevoudig winnaar noemen van Kunstbende Overijssel in de categorie taal. “De eerste keer dat ik meedeed ging eigenlijk per ongeluk”, aldus Elzinga. “Ik durfde me eigenlijk niet in te schrijven, maar dacht: ‘ik doe het gewoon’. Ik begon te schrijven en toen kwam er een soort muzikale spoken-word uit. Daarmee won ik nu al twee jaar op rij.”

De ‘spoken-word pop’ die Elzinga maakt gaat over de moeilijkheden die ze ondervond toen ze volwassen werd. “Ik vertel over het proces van achttien worden en hoe ik dat heb ervaren. Gelukkig heb ik ook nog mijn ukelele, daarmee ondersteun ik het verhaal.” De jonge maakster staat op 29 juni in de Melkweg in Amsterdam tijdens de landelijke finale van Kunstbende.

Treasure

Het slotstuk van de avond was voor de band Treasure. De band van Marcel Engelbertink is vanaf de eerste editie van de Week van de Amateurkunst bij 1Twente betrokken geweest in meerdere vormen. Na Temple Bar werd het Down South, maar inmiddels heet de band Treasure. “En daar blijft het ook bij”, aldus Engelbertink. “We proberen met deze band voornamelijk hedendaagse country te spelen.”

De boeking voor Treasure lopen inmiddels binnen. “We hebben het de aankomende periode druk met optredens. We staan tijdens de Week van de Amateurkunst ook nog in Moeke en In Het Volkspark. Daarnaast ook een thuiswedstrijd in Denekamp.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.