Verkeer
Stuur appje
Zoek

Summer Square keert na elf jaar terug naar Hengelo 'dankzij kriebels en vers bloed'

  • Summer square festival hengelo 2013 4 TJEERD DERKINK
    Waar het in het verleden werd gehouden op het plantsoen voor de Bataafse Kamp (foto's) wordt het marktplein nu de plaats van handeling.
    Beeld: TJEERD DERKINK / METROPOOL
  • Summer square festival hengelo 2013 1 TJEERD DERKINK
    Waar het in het verleden werd gehouden op het plantsoen voor de Bataafse Kamp (foto's) wordt het marktplein nu de plaats van handeling.
    Beeld: TJEERD DERKINK / METROPOOL
  • Summer square festival hengelo 2013 3 TJEERD DERKINK
    Waar het in het verleden werd gehouden op het plantsoen voor de Bataafse Kamp (foto's) wordt het marktplein nu de plaats van handeling.
    Beeld: TJEERD DERKINK / METROPOOL

Na elf jaar keert het festival Summer Square terug in Hengelo. Het blijft - net als vroeger - een feestje voor en door jongeren en de entree blijft ook - net als vroeger - gratis. Initiatiefnemers zijn Metropool en Studio15. Bij de eerste ging het weer 'kriebelen' en de tweede zorgt voor 'vers bloed'.

Waar het in het verleden werd gehouden op het plantsoen voor de Bataafse Kamp wordt het marktplein nu de plaats van handeling. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 juli treden hier tal van acts op. Namen worden nog niet prijsgegeven. Het programma zal de aankomende weken bekend gemaakt worden op de socialmediapagina's van Summer Square en Studio15 en op de website van Metropool.

'Veel vraag naar zo'n evenement'

Pim Kokkeler, mede-organisator van het festival, heeft er zin in: "Ondanks dat het festival ruim tien jaar niet heeft plaatsgevonden, merken we dat er nog steeds enorm veel vraag is naar een evenement voor jongeren in Hengelo. Met een flinke dosis enthousiasme en een groep geweldige vrijwilligers en partners zijn we begonnen met het samenstellen van een programma dat niet onder doet voor de vorige edities."

“Ik weet al niet eens meer met welke band, maar in die tijd stond elk Hengelo's bandje wel eens of vaker op Summer Square.”

Voor het programma werkt de organisatie samen met Metropool. Tegelijkertijd loopt er een oproep via het platform Checksonar.nl. Kokkeler: "Aanstormend talent dat graag wil komen spelen, kan zich nog aanmelden op dat platform."

icon_main_info_white_glyph

Summer Square al terug in 2021?

In 2021 was er ook al sprake van een terugkeer van Summer Square, maar toen ging het uitsluitend om de naam. En: het ging niet door. Metropool zou in augustus drie achtereenvolgende weekenden een podium op het evenementenplein gaan vullen met verschillende bekende acts, waaronder Froukje, Bökkers en Vof de Kunst, maar een heropleving van corona gooide roet in het eten.

Het Summer Square Festival is in 1998 ontstaan als samenwerking tussen het toenmalige Scala Welzijn en Metropool met het idee om aanstormend talent uit Hengelo en omgeving een podium te geven. Maar ook om jongeren te betrekken bij de organisatie en zo betrokkenheid op cultureel vlak te creëren. Na 14 edities werd in 2013 de stekker eruit getrokken.

Hiphopbattle en festivalmarkt

In het verleden hebben talenten, die inmiddels zijn uitgegroeid tot volwaardige artiesten, op het podium gestaan. Naast de muzikale invulling van het programma staat het festival ook bekend om de hiphopbattles en de festivalmarkt. Zelf stond Pim Kokkeler vroeger ook op het festival: "Ik weet al niet eens meer met welke band, maar in die tijd stond elk Hengelo's bandje wel eens of vaker op Summer Square. Daarom is het ook zo mooi dat het nu terugkeert. Er is animo genoeg."

icon_main_info_white_glyph

Organisatie in handen van jongeren

De organisatie wordt opgepakt door Metropool en Studio 15 en voor een groot deel door jonge vrijwilligers. Kokkeler: "Studio15 (gevestigd op Hazemeijer Hengelo, red.) is een plek waar jongeren kunnen werken aan hun creativiteit. Het organiseren van het festival sluit daar goed bij aan. De jongeren werken mee aan verschillende onderdelen, waaronder het programma, de marketing en de techniek. Dat maakt het festival écht een evenement voor en door jongeren."

Dat opgeteld bij het enthousiasme bij de mensen van Metropool (waar Kokkeler er tegenwoordig een van is) en talentontwikkelingsplek Studio 15 (dat sinds dit vorig jaar in Hengelo gevestigd is) maakt dat een terugkeer een kwestie van tijd was.

230926 studio15 hengelo STILL
Lees ook
'Het moet wel heel raar lopen wil Studio15 Talenthouse geen succes worden in Hengelo'

Met deze terugkeer is de organisatie vastberaden om de populariteit van toen nieuw leven in te blazen en het festival weer jaarlijks op de kaart te zetten. "Hiermee wordt Hengelo verrijkt met een te gek evenement dat hopelijk jongeren verbindt en samenbrengt. Tegelijkertijd maken ze kennis met de leuke en leerzame kant van de organisatie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.