Verkeer
Stuur appje
Zoek

Afblazen plannen circulair ambachtscentrum Hengelo komt 'als een konijn uit de hoge hoed'

Cac gemeente hengelo 1
Het plan voor het Circulair Ambachtscentrum bij het Hengelose milieupark is gestrand. De kosten voor het gebouw zijn te hoog.
Beeld: Gemeente Hengelo

Het afblazen van plannen voor een fysiek circulair ambachtscentrum in Hengelo is bij een aantal lokale oppositiepartijen aangekomen als een konijn uit de hoge hoed. Het plan blijkt te duur en er is teveel onzekerheid over opbrengsten in de toekomst, bleek woensdag.

Pro Hengelo zegt dat er begin dit jaar nog geen signalen waren voor afblazen van de plannen. De partij stelde toen nog aanvullende vragen over de status van de komst van het centrum. Raadslid Frank Peters is teleurgesteld nu met lege handen te staan en is verbaasd dat er tussentijds geen waarschuwing is afgegeven. In maart 2023 informeerde het college de gemeenteraad voor het laatst in een brief over de stand van zaken en beloofde de raad daarna actief op de hoogte te houden. Peters reageerde furieus: "Vijftien maanden radiostilte en nu gaat het niet door? Vindt u dat actief en hoe kan het dat het nu ineens niet doorgaat?"

Producten redden

“Hoe moet het nu met goede houten balken die weggegooid worden, met meubels met een beschadiging die niet opgeknapt worden en fietsonderdelen die nu worden weggegooid? Dat was toch juist de gedachte om een circulair ambachtscentrum te realiseren? Hoe gaan we deze producten nu redden?”, gooide Peters woensdagavond wethouder Jacqueline Freriksen voor de voeten.

“Als je landelijk kijkt, dan zie je dat elk circulair ambachtscentrum geld kost. Er is er niet één die een businesscase rond krijgt.”

Net zo teleurgesteld

De wethouder van BurgerBelangen gaf aan nét zo teleurgesteld te zijn. "Het is gewoon heel jammer dat het niet lukt. In een eerder college is al eens een poging ondernomen een circulair ambachtscentrum fysiek op het milieupark te situeren. Dat is destijds ook niet gelukt." Dat het businessplan toen ook niet rond kwam, werd overigens vorig jaar in dezelfde raadsbrief gecommuniceerd en ook dat de gemeente financieel niet wil bijdragen bij eventuele tekorten in de realisatie of exploitatie.

Cac gemeente hengelo 1
Lees ook
Hengelo's circulair ambachtscentrum komt er niet en gaat als netwerk verder: te duur en te veel onzekerheid

In afgeslankte vorm

Volgens Freriksen heeft Twente-milieu samen met een drietal partners het afgelopen jaar knetterhard gewerkt en heel veel zaken uitgezocht. "Ze zijn bezig geweest om te kijken of ze in afgeslankte vorm toch een circulair ambachtscentrum konden creëren. Het lukt nog steeds niet om een businessplan sluitend te krijgen." Dat dit niet lukt, noemt de wethouder geen verrassing: “Als je landelijk kijkt, dan zie je dat elk circulair ambachtscentrum geld kost. Er is er niet één die een businesscase rond krijgt.”

Drie ton

In Hengelo blijkt in totaal zo'n twee- tot driehonderdduizend euro nodig te zijn om het gat te dichten, maar om dit geld zomaar even bij te passen is niet de keuze van het huidige college. Daarmee wordt de rekening namelijk bij de inwoner worden gelegd. Freriksen: "Laten we reëel zijn; op het moment dat je dat wel zou doen, betekent het dat de kosten binnen de afvalbegroting terecht komen, dus bij de inwoners. Dat vinden wij geen gangbare weg.”

“Waarom laat u het niet aan de raad over of we deze investering wel of niet willen?”

Afvalbegroting

Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo zei zich te kunnen vinden in het uitgangspunt dat het college de afvalstoffenheffing voor de inwoner niet wil laten oplopen. Het raadslid vroeg zich wel hardop af of het college eigenlijk niet de rol van de gemeenteraad afpakt? "Waarom laat u het niet aan de raad over of we deze investering wel of niet willen? De raad heeft budgetrecht. Dan zie we wel of er een meerderheid voor of tegen is?"

Freriksen was het eens met de constatering dat het aan de gemeenteraad is om te besluiten om geld vrij te maken en te spenderen, maar zo zei ze: "Voor ons als college is het altijd een groot goed geweest om daar - waar het kan - de lasten voor de inwoner niet te verhogen. Als u als raad daar een andere mening over hebt, dan is dat écht aan u.”

Verder als netwerk

Het Circulair Ambachtscentrum gaat nu verder als netwerk. Twente Milieu en de gemeente Hengelo trekken na eigen onderzoek de conclusie dat zo'n centrum ook prima kan opereren zonder eigen pand. Er zijn in de stad al meerdere ondernemers en organisaties bezig met circulariteit en hergebruik van goederen. De gemeente en Twente Milieu willen deze verschillende partijen nu samenbrengen en samenwerking verder stimuleren. De wethouder zei ervoor open te staan om samen met de raad en Twente Milieu en misschien met inwoners te kijken op welke manier dat kan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.