Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van betonvlakte naar groen speelwalhalla: opening van vernieuwde buurtplein De Laares in Enschede

Veel tegels, een verouderd klimtoestel en een paar basketbalpalen: de inrichting van het openbare buurt- en schoolplein De Laares was toe aan vernieuwing, vonden leerkrachten van de aanliggende basisschool La Res. In de afgelopen jaren werd, in overleg met leerlingen, wijkbewoners en de gemeente, een plan voor het ideale buurtplein gemaakt. Nu, na twee maanden bouwen, is het plein klaar. Vrijdagmiddag wordt het groene speel- en ontdekkingswalhalla geopend.

Al drie jaar geleden beginnen initiatiefnemers Bastiaan van der Star en Susan Lentfert de onderhandeling met de gemeente. De twee leerkrachten van La Res hebben een helder doel voor ogen: de openbare buurtplek aan de Tulpstraat moet groener en gevarieerder, met voldoende schaduw en natuur, zodat het plein uitnodigt om te spelen, bewegen en ontdekken.

Sponsoracties

Eerder, in 2020, krijgt het plein een Tiny Forest: een rij bomen en struiken wordt aangelegd. Maar – zoals de naam al zegt – wel wat klein. “Doordat er weinig begroeiing was, werd het in de zomer heel erg heet”, licht Van der Star toe. “Om aan alle wensen te voldoen en de plannen te realiseren, was veel geld nodig.”

Dankzij bijdragen van onder andere de Rabobank, de provincie Overijssel, wijkontwikkelingsmaatschappij De Laares, de wijkcommissie, aannemer NTP en Donker Groen zijn de ontwerpen realiteit geworden.

Lees verder onder de afbeelding.


20240607 buurtplein De Laares Charlotte van der Woning 4
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Ook leerlingen van de La Res doen een duit in het zakje. Ze rennen, skeeleren en steppen rondjes om de school om geld te verzamelen. Dat levert bijna twaalf duizend euro aan donaties op. De ouderraad van de basisschool kan niet achterblijven en komt met het idee voor een kerstveiling. “We hebben het echt samen gedaan. Leerlingen, wijkbewoners, ouders: iedereen helpt mee. Dat is mooi om te zien”, aldus Van der Star.

Officiële opening

Dat de openbare buurtplek tijdens de officiële opening op vrijdagmiddag volstroomt met publiek, is daarom ook geen verrassing. Er is wat lekkers voor kinderen, koffie en thee voor volwassenen, muziek en het hele plein staat vol met spelletjes en sportieve activiteiten door het team van Fit&Fun. Directeur van de La Res, Lisette Scholten, vertelt dat de school sport en beweging hoog in het vaandel heeft staan. “Nu hebben we eindelijk een plein dat daarvoor ingericht is. Dat is heel fijn.” Na haar welkomstpraatje wordt afgeteld en op de openingsknop gedrukt. Twee confettikanonnen zorgen voor een kleurrijke chaos.

Kleurrijke bankjes en monster-prullenbakken

Niet alleen de confettikanonnen geven kleur aan deze plek, ook de – voorheen éénkleurige – bankjes hebben een lik verf gehad. De leerlingen hebben samen met graffiti-artiest ‘Mr. Graffiti’ bespoten. Daarnaast heeft hij alle prullenbakken opvallender gemaakt en omgetoverd tot cartoonachtige monsters. Van der Star: “De kinderen kunnen ze voeren. Zo wordt afval weggooien leuk voor ze én houden we het plein schoon.”

Hergebruik van tegels

Het plein schoonhouden is onderdeel van de klimaatvriendelijke inrichting van het nieuwe plein. Ook de tegels, die voorheen in de grond lagen, zijn gelicht en nu hergebruikt om er zitbanken van te maken. Stadsdeelmanager Hans Koning ter Heegde is trots op de circulariteit van de plek. “Dat is waar we ook als gemeente voor staan. Deze plek is van een saaie betonvlakte naar een prachtige ontmoetingsplek gegaan.”

Langer buitenspelen

Leerkracht Van der Star vertelt enthousiast over de eerste bevindingen: “We merken dat kinderen de iPad laten liggen en liever hier komen spelen. Ik hoorde van sommige ouders dat ze zowaar hun etenstijd hebben aangepast. De kinderen willen eerder avondeten, zodat ze daarna nog kunnen buitenspelen.”

Lees verder onder de afbeelding.


  • 20240607 buurtplein de Laares Google Maps
    Toen en nu: buurtplein De Laares
    Beeld: Google Maps
  • 20240607 buurtplein De Laares
    Toen en nu: buurtplein De Laares
    Beeld: Charlotte van der Woning

Ouder van twee leerlingen, Ràchel Oost, bevestigt de positieve reacties. “Mijn zoons zijn super blij met het voetbalveldje. En dan met name de belijning op de grond. Nu hebben ze eindelijk geen discussies meer of de bal in of uit is”, zegt ze lachend. “Alle kinderen in de wijk hebben er plezier van. Het is top om te zien dat er nu zelfs ’s avonds nog maximaal kinderen spelen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.