Op de Dag van de bouw staan overal in het land de poorten van bouwterreinen open. Zo ook die van het in aanbouw zijnde Tetem III en IV aan weerszijden van de AKI in Enschede. Het was er zaterdag druk.
‘Bouw- en infrabedrijven stellen op die dag met trots hun bouwplaatsen open voor het Nederlands publiek. Jong en oud kunnen dan ontdekken wat er komt kijken bij het bouwen van onder andere huizen, wegen, ziekenhuizen, sluizen, dijken en stations.’ Zo luidt de aankondiging op de website van de organisatie van de bouwdag. Trots vat in elk geval wel zo’n beetje samen wat de mannen en vrouwen voelen die de laatste hand aan het nieuwe Tetem leggen.
Geen helmen, veiligheidsschoenen of -brillen vandaag. Het moet nog een hele opruimklus zijn geweest, maar de postzegels grond waarop twee markante appartementencomplexen verrijzen hebben niets van het rommelige dat je verwacht als er flink gebouwd wordt. Vrijwel alles is vrij toegankelijk, inclusief de constructies zelf. Tetem IV, aan de Stroinksbleekweg, is een heel eind af. De bovenste verdiepingen van Tetem III, aan de Lonnekerspoorlaan, worden nog geschraagd door rijen stempels.
Een jochie bedient aan kleiner formaat dragline en schept behoedzaam zand weg, nadat hij wegwijs is gemaakt door een van de mannen die hier dagelijks aan het werk is. Andere jochies kwakken met een troffel specie op een muurtje en metselen een muurtje. Ernaast bouwt een meisje aan een boog, de oervorm van de moderne dragende constructies waarmee de Romeinen hun aquaducten bouwden.
Lees verder onder de afbeelding.
Elders knutselen kinderen met elektra en waterafvoeren of tasten ze met een VR-bril naar deuren in muren van een virtueel ontwerp. Ouders maken filmpjes, tieners zijn voor even landmeter en vergapen zich aan de bouwkraan die zich ontvouwt als een voorwereldlijk monster uit een cocon.
De mannen en vrouwen van Koopmans Bouwgroep lopen zich naar eigen zeggen de blaren op de voeten om mensen rond te leiden. Het is druk. Ze offeren een vrije dag op, maar doen dat graag. Dit is een mooi project, vinden zij. Midden in de stad, in lijn met de geschiedenis van deze plek. “Ik zit vaak verder weg, in Almere bijvoorbeeld. Daar bouwen nog een stuk hoger, maar dit is bijzonder”, zegt een van hen. De anderen knikken.
We moeten vaker langskomen. De ontwikkeling van het project volgen. Van mijlpaal naar mijlpaal.