Acht leerlingen van de Podiumacademie van ROC van Twente verzorgen volgende week hun eindexamenproductie in theater De Kleine Willem in Enschede. Ze volgen de opleiding Acteur en brengen het stuk 'Hemels boven Twente', een modern sprookje over liefde, vriendschap, geloof, hoop, ziekte en dood. Hun docent Martijn Boer schreef het: "Het is letterlijk geschreven op het lijf van de acteurs, die ik dit jaar tot m'n beschikking heb."
Boer nam het beroemde stuk 'Angels in America' van Tony Kushner als inspiratiebron. Dat speelt zich af in het Amerika tijdens de Reagan-jaren. De aidsepidemie grijpt om zich heen, maar wordt door de regering doodgezwegen. Twee New Yorkers proberen elk op hun manier om te gaan met het nieuws van hun besmetting: een ex-drag en zijn vriend, een aartsconservatieve advocaat.
"Mijn stuk heeft niet die lengte ('Angels' is ruim 6 uur lang) of die structuur, maar wel een soortgelijke inhoud: hoe ga je om met ziekte en verandering? De boodschap die ik wil meegeven is dat je moet leren de aard van het beestje te accepteren. Mensen moeten elkaar niet ten koste van alles proberen te veranderen."
Boer heeft geprobeerd de complexiteit van de steeds harder wordende samenleving te vangen in het stuk: "We zitten steeds vaster in onze eigen bubbel. Door je naar buiten toe uit te spreken, wordt het debat alleen maar meer verhard. Zeker als je de ander daarbij vraagt jouw standpunt over te nemen. Je kunt anderen best vertellen hoe jij ergens instaat, maar accepteer dan ook dat een ander dat anders ziet."
Olivier Schulenburg is een van de acteurs: "Martijn kijkt elk jaar goed naar de groep waarmee hij moet werken. Vorig jaar paste comedy beter, dit jaar heeft ie gekozen voor drama, voor meer diepgang. Ik speel de rol van Laurens, een studentikoze, met zichzelf worstelende, biseksuele jongen. Mijn vriend Eko (gespeeld door Riley Moes, red.) is een succesvolle drag artiest. Of ik het als heteroman moeilijk vind een niet-hetero te spelen? Nee hoor, niet per se. Olivier en de rol die ik speel, zijn totaal verschillende personen. Als acteur is het je beroep in de huid te kruipen van iemand anders. De rol van Laurens is zeker geen eitje, maar een uitdaging hoort er bij een examen natuurlijk bij."
Waar tot voor twee jaar geleden de leerlingen elk hun eigen voorstelling moesten schrijven en uitvoeren, wordt sinds vorig jaar gekozen voor deze vorm. Martijn Boer daarover: "Je studeert af van de opleiding acteur en later zul je als acteur moeten werken onder een regisseur. Dan is het logisch dat we als school daar op focussen. De rest kun je later wel leren."
Riley Moes speelt in het stuk de rol van Eko: "Hij is een homoseksuele, Indonesische man, die net zoals ik werkt als drag. In de voorstelling komt hij erachter dat hij ernstig ziek is. Hij moet afscheid nemen van het leven dat hij kende."
De Podiumacademie is gevestigd in Almelo. Studenten leren er alles op het gebied van onder meer acteren, dans, zingen, improviseren en stemgebruik. De acht leerlingen die volgende week examen doen in De Kleine Willem volgen de afstudeerrichting Acteur. Martijn Boer: "We nemen elk jaar niet meer dan veertien nieuwe leerlingen aan. Tijdens de drie jaar durende opleiding vallen er altijd een paar af." Boer zegt niet te willen opleiden voor werkloosheid: "Zo zullen de acht die dit jaar examen doen straks waarschijnlijk wel werk gaan vinden. Of na deze opleiding of na nog een vervolgopleiding op hbo-niveau."
De leerlingen spelen het stuk drie keer. Eerst op donderdagmiddag een try-out voor genodigden, daarna is er op de donderdagavond de examenvoorstelling, waarbij de acteurs door externe deskundigen beoordeeld worden en op vrijdagavond is er een reprise. Kaarten voor de twee avondvoorstellingen (aanvang: 20.00 uur) kosten 12,50 en zijn te reserveren via de site van de Podiumacademie.
Volgens de makers moeten mensen beslist komen kijken, 'omdat het een verhaal is waar iedereen zich in kan vinden'. Riley Moes: "Je leert er iets van. Zie het maar als een reality check hoe de wereld in elkaar zit."