Verkeer
Stuur appje
Zoek

Afvaljaarcijfers Hengelo: hoogbouwbewoners gebruiken biobox nog onvoldoende en PMD weer viezer

20240611 bioxbox foto emile urban IMG 0635
Sinds vorig jaar zomer zijn er bij hoogbouwcomplexen bioboxen geplaatst ter vervanging van de Voedselfiets.
Beeld: Emile Urban

De verzamelcontainers voor groente-, fruit en etensresten (gfe), waarvan er sinds afgelopen zomer 187 in Hengelo bij de hoogbouwcomplexen staan, ter vervanging van de Voedselfiets, worden nog maar mondjesmaat gebruikt. In 2023 was dat gemiddeld drie keer per huishouden. Dit blijkt uit de jaarreportage van Twente Milieu over 2023.

Duurder uit

Volgens Twente Milieu zijn die cijfers berekend vanaf 1 september, dus niet over een heel jaar. Het gemiddelde gebruik van de gfe-verzamelcontainer is in Hengelo desondanks nog laag, zeker als je het vergelijkt met het gebruik van deze containers in Enschede. Daar ligt het gemiddelde gebruik per huishouden op maar liefst 20 keer per jaar.

Het gebruik van een gfe-afvalcontainer is in Enschede overigens gratis voor hoogbouwbewoners. In Hengelo betalen inwoners 0,08 eurocent per klik voor legen van een biobox van 10 liter. Bewoners die groente-, fruit en etensresten niet scheiden, maar deze uit gemak bij het restafval gooien, zijn in verhouding duurder uit: het tarief van een ondergrondse verzamelcontainer voor restafval in Hengelo is namelijk 1,30 euro per klik (voor 30 liter).

“We informeren inwoners op verschillende manieren over het bestaan en gebruik van de biobox, om hopelijk zo het gebruik te stimuleren.”

'Laagdrempelige communicatie'

Als het gaat om het nog mondjesmaat gebruiken van de gfe-verzamelcontainer door hoogbouwbewoners, dan heeft dit alle aandacht bij Twente Milieu. Een woordvoerder zegt dat bij de invoering vorig jaar in overleg met de gemeente Hengelo juist is besloten om 'op een laagdrempelige manier te communiceren, zodat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn'.

Nader uitgelegd: "Om hoogbouwbewoners in Hengelo te wijzen op de biobox, is in februari nog een extra brief verstuurd. Ook wordt er in de nieuwste Afvalklepper op gewezen." Deze nieuwsbrief wordt momenteel bezorgd bij alle huishoudens in Hengelo.

"Met beide middelen willen we inwoners informeren over het bestaan en gebruik van de biobox, om hopelijk zo het gebruik te stimuleren. Goed voor milieu én portemonnee", zegt een woordvoerder van Twente Milieu.

Externe link: Afvalklepper juni 2024 (PDF)

Gfe in restafval

Gebruik van de biobox draagt bij aan verdere reductie van het aantal kilo's restafval per inwoner. In buurgemeente Enschede zijn in 2018 al eens sorteeranalyses gedaan van het restafval uit de ondergrondse verzamelcontainers rondom hoogbouw. Daaruit bleek toen dat er gemiddeld 35 kilo groente-, fruit en etensresten per inwoner in het restafval belandde.

Met het stimuleren om beter gfe-afval te scheiden, kan dus winst behaald worden, ook in Hengelo. De stad heeft de ambitie om in 2030 het restafval terug te dringen naar 50 kilo per inwoner. In 2023 was dit volgens de cijfers van Twente Milieu 95 kilo. Het landelijk gemiddelde ligt rond de 152 kilo.

Vervuild PMD-afval

Het percentage vervuild PMD-afval (plastic-, metaal- en drankverpakkingen) dat in verzamelcontainers wordt aangetroffen, liep vorig jaar verder op in Hengelo. Werd in 2022 nog zo'n 97 procent afgekeurd, vorig jaar was dat 99 procent. In 2023 werd in Hengelo van alle plastic-, metaal- en drankverpakkingen 45 procent huis-aan-huis opgehaald en 55 procent via de verzamelcontainers.

Van alle PMD die in Hengelo huis-aan-huis wordt opgehaald, werd in 2023 dus slechts 1 procent goedgekeurd. De rest werd gekenmerkt als een zogenaamde 'tussencategorie', dat tussen de 15 en 35 procent aan 'stoorstoffen' bevat. Dan gaat het om afval dat er niet in thuishoort, zoals restafval, gft of papier, maar ook plastic producten, zoals kinderspeelgoed.

icon_main_info_white_glyph

Kosten voor de inwoner

Het programma Pointer van KRO-NCRV besteedde begin dit jaar aandacht aan het vervuilde PMD, dat een landelijk probleem is: Producenten van frisdrankflesjes, kwarkbakjes en shampooflessen zijn wettelijk verplicht de inzameling van ál het plastic afval te betalen, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet, waardoor alle kosten voor de gemeenten zijn en inwoners bij moeten betalen, meldde het programma.

20240611 bioxbox foto emile urban IMG 0634
Een ondergronds container voor restafval en een gfe-verzamelcontainer.
Beeld: Emile Urban

Bovengrondse verzamelcontainers

PMD, dat voor meer dan 35 procent is vervuild, wordt afgekeurd. Die lading gaat naar Twence en wordt verbrand als restafval. Dit levert gemeentes geen inkomsten op, maar kost juist geld, omdat de plastic-, metaal- en drankverpakkingen niet als grondstof hergebruikt kunnen worden en er moet worden betaald voor verbranden van restafval. PMD met minder dan 15 procent vervuiling wordt wel goedgekeurd.

Vorig jaar meldde 1Twente al dat 98 procent van het plasticafval in de Twentse verzamelcontainers niet wordt gerecycled, maar verbrand. In Hengelo is die vervuiling de reden dat bovengrondse verzamelcontainers per 1 september worden verwijderd. Voor hoogbouwbewoners komt dan een alternatief voor de inzameling van PMD. Zij krijgen in augustus gratis doorzichtige plastic zakken van de gemeente om verpakkingen in te doen. Die zakken kunnen eens per week op een vaste inzamelplek in de buurt aan de straat worden gezet.

De nieuwe locaties voor de inzameling van zakken met PMD en ook oud papier nabij hoogbouw zijn vastgelegd in een ontwerp-plaatsingsplan. Dat ligt vanaf 19 juni ter inzage bij de gemeente. Inwoners en andere belanghebbenden kunnen gedurende zes weken vanaf 19 juni tot en met 30 juli 2024 zienswijzen indienen met betrekking tot het ontwerp.

Overige cijfers Twente Milieu

Het milieupark aan de Wegtersweg werd in 2023 vaker bezocht dan in 2022. Twente Milieu telde 25.468 unieke bezoekers in 2023. Het jaar daarvoor waren dat er 24.884. Het gemiddeld gebruikte stortquotum restafval lag op 22 kilo per huishouden, dat is een kilootje minder dan in 2022. Er werd gemiddeld 5 kilo meer groenafval weggebracht, namelijk 54 kilo tegenover 49 kilo in 2022. Hengeloërs mogen jaarlijks 50 kilo groen afval gratis wegbrengen. Verder werd in Hengelo vorig jaar meer textiel ingezameld door Twente Milieu, namelijk 7,7 kilo per inwoner tegenover 5,7 kilo in 2022.

Cac gemeente hengelo 1
Lees ook
Afblazen plannen circulair ambachtscentrum Hengelo komt 'als een konijn uit de hoge hoed'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.