Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jeffrey Spalburg keert met schurende cabaretvoorstelling terug naar Hengelo: 'Wij hebben de slavernij niet verzonnen'

De afschaffing van de slavernij in 1863 en de hieraan gewijde feestdag Keti Koti, iedereen moet hiervan weten, vindt Jeffrey Spalburg. Gekleurde Nederlanders, maar ook de nazaten van de mensen die hier verantwoordelijk voor waren: "Wíj hebben de slavernij niet verzonnen! Wíj zijn die volksverhuizing niet begonnen!" Op donderdag 20 juni komt Spalburg met de Keti Koti Conference naar zijn geboortestad.

Hij is cabaretier. Hij zal elke pittige boodschap verpakken in humor, maar het mag... nee, het moét wel schuren. In de trailer zegt hij het in klare taal, wijzend op zichzelf: "Alles wat je hier ziet, is de koloniale consequentie van ketenen, die op een goede dag verbraken."

“Alles wat je hier ziet, is de koloniale consequentie van ketenen, die op een goede dag verbraken”

En met dat verleden moeten Spalburg - die tegenwoordig in Amsterdam woont - en andere afstammelingen van tot slaaf gemaakten tot op de dag van vandaag dealen. Maar niet alleen zij, ook 'witte Nederlanders' moeten dat, volgens de theatermaker: "Dit verhaal zou hoog op elke agenda moeten staan. Ook in Twente, ook in Hengelo. Daarom ben ik blij dat de schouwburg deze voorstelling geboekt heeft."

Samenloop van omstandigheden

Een voorstelling zoals deze was er nog niet, weet Spalburg. Langzaam groeide het idee bij hem. In 2011, het jaar dat zijn vader James overleed, werd zijn zoon Jaïr geboren. Aan die samenloop van omstandigheden wijdde Spalburg (53) destijds een cabaretvoorstelling. Vorig jaar kwam er het boek 'Ik ben jullie meester', waarin hij aan zijn inmiddels 13-jarige kind duidelijk maakt dat hij er mag zijn.

230630 Jeffrey Spalburg Ernst Bergboer
Lees ook
Boek Jeffrey Spalburg als duwtje in de rug voor z'n zoon: 'Wij horen er hier gewoon bij'

"Toen Jaïr acht was, kreeg hij te horen: 'Donder op naar je eigen land'." Onverholen racisme in Amsterdam, onze o zo tolerante hoofdstad. Als kind in Hengelo werd Jeffrey Spalburg niet anders bejegend dan andere, witte kinderen. Ook z'n vader, een gerespecteerd leraar wiskunde aan het Twickel College, hoorde er gewoon bij.

Gedeeld verleden

Die racistische sneer aan het adres van z'n kind triggerde Jeffrey Spalburg: "Wij horen hier, net zo goed als ieder ander", vertelde hij toen al bij 1Twente. Deze conference is hier een vervolg op: "Het publiek kan zich in de Keti Koti Conference mee laten slepen en hopelijk begrijpen waarom we een gedeeld verleden hebben."

Abby Gomez Groen Links Mandy Eising Fotografie
Lees ook
Hengelo’s raadslid Abby Gomez: ‘Meer aandacht voor onze verschillen, te beginnen met Keti Koti’

Of Keti Koti een dag van feest of een dag van herdenking moet zijn of allebei, mag iedereen zelf bepalen, vindt Spalburg: "Ook dat is vrijheid. Geen weldenkend mens kan vóór slavernij zijn. Overigens, is het niet hartstikke gek dat we een vrijheid vieren, die nooit van ons afgenomen had mogen worden?"

icon_main_info_white_glyph

Kaarten

In de voorstelling werkt Spalburg samen met z'n vaste DJ Phantom. Het verhaal wordt ondersteund door beelden en animaties van VJ Bikkel. Kaarten kosten 19,50 euro en zijn verkrijgbaar via de website van het theater of bij de kassa van maandag tot en met vrijdag tussen 12:00 en 16:00 uur.

Vorig jaar jaar sprak Jeffrey Spalburg deze woorden, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.