Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste ‘Dag van het Enschedese voetbal’ komt eraan: ‘We spelen met elkaar, niet tegen elkaar’

Discriminerende leuzen op het voetbalveld, spelers die met elkaar op de vuist gaan of een scheidsrechter die uitgescholden wordt. Het hoort niet thuis op het voetbalveld, vinden de Enschedese voetbalverenigingen. Vijf jaar geleden ondertekenden zij dan ook een manifest om dat soort gedrag te voorkomen. “Het manifest moet levend blijven", vertelt Gert Rotting, secretaris van de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen. Daarom organiseert de koepel een jaarlijkse Dag van het Enschedese voetbal. Aankomende zaterdag is de eerste editie.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed in 2012 door zinloos geweld. Het leidde tot een emotioneel maatschappelijk debat over grensoverschrijdend gedrag en geweld in het amateurvoetbal. Er kwamen programma's om verenigingen te helpen excessen te voorkomen. In Enschede ondertekenden clubs zeven jaar later een manifest.

'Heel normale zaken'

"We waren er wel mee bezig", vertelt Rotting in 1Twente Vandaag, "maar er was geen actieplan." Nadat er in 2018 meer problemen ontstonden, kwam dat er wel. Er liep opnieuw een wedstrijd uit de hand en Enschedese clubs raakten in opspraak. "Het manifest is anderhalf A4'tje met eenvoudige en heel normale zaken voor bestuurders, scheidsrechters, spelers en supporters."

icon_main_info_white_glyph

Manifest ‘Voetballen met plezier!'

Het manifest bestaat nu vijf jaar en staat bij elke bijeenkomst van de federatie van Enschedese clubs prominent op de agenda. Langs een vijftal thema's wordt voortdurend gewerkt aan verbetering en verduurzaming van verenigingsrelaties waardoor sportiviteit, respect en veiligheid kunnen verbeteren:

1- Vrijwilligers werven, boeien en binden
2- Diversiteit en inclusie
3- Meldingsplicht
4- Audits
5- Gedrag langs de lijn

Consequenties

Het A4'tje lijkt zijn vruchten af te werpen. “Landelijk stijgen de klachten over minder goed lopende wedstrijden, maar bij ons zit er geen stijging in", zegt Rotting. Stel dat het wel mis gaat, dan mag een club zelf handelen. “Er zijn geen consequenties, we bestraffen elkaar niet binnen de FEV. Het is een illusie dat het nooit meer fout zal gaan, maar als het gebeurt, dan moeten we elkaar kunnen aanspreken.”

Voor ieder wat

“Werken aan sportiviteit en respect doe je in het veld, met een bal", zegt Rotting. Daarom is de FEV van plan om aan het begin van elk seizoen een ‘voetbaldag’ te houden. Aankomende zaterdag staat in het teken van voetbal en met elkaar sporten. “We willen de voetbalsport beleven met elkaar. Daarom is er bijvoorbeeld een mini-toernooi walking voetbal voor de oudjes, een wedstrijd G-voetbal en een wedstrijd voor meisjesvoetbal onder 13.”

“We willen alle clubs met elkaar laten spelen. Gezamenlijkheid staat voorop.”

Oud-spelers

Samenwerken is één van de woorden die centraal staan op de voetbaldag. “We willen alle clubs met elkaar laten spelen. Gezamenlijkheid staat voorop", vertelt Rotting. Om die reden is er ook een wedstrijd tegen FC Twente All Stars. De meest sportieve voetballers vanuit alle clubs spelen tegen dat team. “Het kan ook een speler uit het vierde elftal zijn. De enige voorwaarde is dat ze wat ouder zijn. De tegenstanders zijn namelijk mannen op leeftijd. Die willen liever niet tegen jonge honden voetballen.” Het all-starsteam bestaat uit spelers als Sander Boschker, Karim El Ahmadi, Douglas en nog een aantal oud-profs.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.