Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoe kon het Twentekanaal vervuild raken met HCH en wie ruimt het op? Hengelo's raadslid wil snel antwoord van B en W

240613 haven hengelo 1 TWENTE ARJENWAANDERS
Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo roepen mensen op geen vis uit het Twentekanaal te eten.
Beeld: 1Twente/Arjen Waanders

Raadslid Vincent Mulder van de SP in Hengelo is geschrokken van het nieuws dat er verhoogde concentraties van de giftige stof hexachloorcyclohexaan (HCH) in het Twentekanaal zijn aangetroffen. Hij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W.

Beantwoording kan volgens hem niet vier weken wachten; dat is de gebruikelijke tijd die het college hiervoor heeft. Mulder: "Vanwege het gevaar voor de volksgezondheid wil ik voor of uiterlijk tijdens de raadsvergadering van 19 juni antwoord hebben op mijn vragen."

Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo roepen mensen op geen vis uit het kanaal te eten. Drinkwaterbedrijf Vitens benadrukt dat er voor de drinkwatervoorziening geen water uit het Twentekanaal wordt gehaald.

Twentekanaal haven hengelo stock 1
Lees ook
Verhoogde concentraties giftige stof in Twentekanaal bij Hengelo: 'Eet geen vis uit het kanaal'

Mulder is verbolgen over het feit dat de Hengeloërs en de gemeenteraadsleden het nieuws via de media moesten vernemen: "Wat mij betreft informeert het college van B en W ons zo snel mogelijk over de oorzaken van deze zorgwekkende verontreiniging."

Woensdag 12 juni werd in een gezamenlijk persbericht door Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo melding gemaakt van de verontreiniging met HCH, terwijl de verhoogde concentratie al op 17 mei aan het waterschap is gemeld is. Mulder: "Waarom heeft het college bijna een maand gewacht met het bekendmaken en waarschuwen van inwoners hierover?"

“Mocht Nobian, Akzo Nobel of Stork de vervuiler zijn, is de gemeente Hengelo dan van plan om de kosten op die bedrijven te verhalen?”

Daarnaast wil hij graag weten welke maatregelen worden getroffen om de verontreiniging zo spoedig mogelijk te saneren, wie er aansprakelijk is voor deze verontreiniging en daarmee de kosten voor een eventuele sanering dient te dragen: "Mocht dat Nobian, Akzo Nobel of Stork zijn, is de gemeente Hengelo dan van plan om de kosten op die bedrijven te verhalen?"

icon_main_info_white_glyph

Insecticide Lindaan

De insecticide Lindaan werd tot 1952 bij de chemische tak van fabrikant Stork in de Hengelose haven gemaakt. Later vestigde AkzoNobel zich hier. Door de productie is de ondergrond verontreinigd geraakt, waardoor jarenlang grondwater met lichte concentraties HCH het Twentekanaal insijpelde. Destijds is er een damwand geplaatst om het grondwater tegen te houden. Wat de oorzaak is van de nu geconstateerde hoge concentraties is niet bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.