Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese beiaardier wil een klokkenspel op wielen: ‘Een schoolklas past niet in de toren’

Esther schopman mobiel carillon 2webp
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

Je ziet haar niet, maar je hoort haar wel: stadsbeiaardier Esther Schopman. Al jaren bespeelt zij de twee Enschedese carillons en trakteert zo voorbijgangers op muziek. Inmiddels droomt de klokkenist van een derde exemplaar: een mobiel carillon. Dat instrument moet een educatieve en interactieve functie gaan bekleden.

In de 17e eeuw was het bezit van een groot en indrukwekkend carillon een statussymbool. Hoe groter het carillon, hoe belangrijker de stad. Enschede kreeg in 1929 haar eerste carillon, dankzij de familie Van Heek. In 1964 kwam er een door Rietveld ontworpen klokkentoren op de campus van de (toen nog) Technische Hogeschool Twente, nu de Universiteit Twente. Bespeelster van die twee carillons, Esther Schopman, hoopt aan die collectie een mobiele versie toe te voegen.

De beiaard op wielen

Een verplaatsbaar klokkenspel haalt de beiaardier uit de torenspits en brengt hem of haar naar het publiek. Zichtbaar. Het kan overal naartoe worden gereden en is geschikt voor binnen- en buitengebruik. Enschede heeft (nog) geen mobiel klokkenspel. Ze zijn er wel, je moet ze van ver halen. Schopman deed dat verschillende keren, maar moet daarvoor shoppen in België. Vorige week bijvoorbeeld, tijdens Kunst in het Volkspark. “Het is gemaakt zoals een torenbeiaard, met echte klokken. Je speelt er ook op precies dezelfde manier op. Het maakt wel veel meer lawaai, omdat de klokken dichterbij hangen. Je moet er niet dichtbij staan.”

Lees verder onder de afbeelding.


Esther schopman mobiel carillon
Stadsbeiaardier Esther Schopman speelt op het mobiel carillon uit België tijdens Kunst in het Volkspark in Enschede
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

Het brengen en halen van het instrument is een hoop gedoe, maar dat is niet de enige reden waarom Schopman er één speciaal voor Enschede wil hebben. “Met een mobiel carillon kun je makkelijker naar de mensen toe. Het lijkt mij bijvoorbeeld heel mooi om er op educatief gebied iets mee te doen, met scholen of verzorgingstehuizen.” Want, vertelt de beiaardier: “ik krijg een schoolklas niet in de toren, dat past gewoon niet. Daar kan ik maximaal acht jongeren kwijt.”

“Ik kan interactievere dingen gaan doen. Als je dat in de toren doet, hoort heel de stad het”

Gaat Schopman helemaal geen rondleidingen meer geven in de toren? Absoluut wel. “Alle mensen die ik meeneem voor een rondleiding komen met een grote glimlach weer naar beneden. Ze hebben het gevoel dat ze voor eeuwig veranderd zijn. Ze gaan anders luisteren naar het carillon. Die ervaring kan ik ze alleen geven als ik ze meeneem naar de toren.”

Meer mogelijkheden

Met een mobiel carillon kan de beiaardier naar de mensen toe. “Het geeft meer mogelijkheden. Ik kan interactievere dingen gaan doen. Als je dat in de toren doet, hoort de hele stad het. Daarnaast is het carillon ook gewoon cultureel erfgoed. Het is onze missie als beiaardiers om mensen er mee in aanraking te brengen, zodat ze niet het gevoel hebben dat het carillon nergens voor nodig is.” De aanschaf van een mobiel carillon gaat rond de 80.000 euro kosten. Plan is om dat bedrag met sponsoren, subsidie en crowdfunding bij elkaar te krijgen.

Wil je het carillon ervaren? Op 23 juni is er een concert aan de voet van de grote kerk in Enschede. De tweede in een reeks zomerconcerten. Meer informatie vind je op stadscarillonenschede.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.